Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekBendász István - Bendász Dániel: Helytállás és tanúságtétel - A munkácsi görög katolikus egyházmegye hitvalló meghurcolt papjai

-25%
Bendász István - Bendász Dániel: Helytállás és tanúságtétel - A munkácsi görög katolikus egyházmegye hitvalló meghurcolt papjai
Fő kategória >Vallás >Kereszténység >Egyháztörténet
3 900 Ft
Akció: 2 925 Ft2925
Kezdete: 2018.01.31   Visszavonásig érvényes!

"Kedves olvasó! Ha kezedbe veszed ezt a könyvet, tán meghallod az Úr hangját: "Vedd le a saruidat, mert szent az a hely..." ...melyet e könyv szereplői végigjártak.
Ó, nem hősök ők, és nem akarnak reflektorfényben tündökölni; csak az Úr szőlőjének egyszerű munkatársai, akik lelkiismeretesen és csendes, szerető szavakkal tanították és bátorították népünket. Kárpátalja népét: emberek, testvéreink, fel a fejjel, ne féljetek! Hisz halk léptekkel mindig közöttünk jár az Úr, és nem hagy el minket soha." (Dr. Ortutay Elemér, aranymisés áldozópap)

"Ezt a kötetet a XX. századi görög katolikus egyháztörténet gyöngyszemei közé sorolhatjuk. Ugyanis a több mint ötszáz oldalas mű nemcsak általában szól a görög katolikus egyház megpróbáltatásairól, hanem konkrét papi életutak bemutatása révén korrajzot tár az olvasó elé. Immár sokadszor, az elhunyt Bendász István hagyatékából és fia, Dániel tollából, a görög katolikus egyház szakavatott krónikásaitól olyan hézagpótló művet vehetünk kezünkbe, amely sokéves lelkiismeretes kutatás eredménye." (Dr. Csatáry György, történész)

"A második világháború befejeztével Kárpátalján ádáz megtorlás kezdődött az itt működő egyházak ellen. A szovjet hatóságok megsemmisítő szándéka leginkább a görög katolikus egyházat sújtotta. 1947. november 1-jén meggyilkoltatták Romzsa Tódor püspököt, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy a pásztor nélkül maradt nyájat majd saját igájuk alá hajthatják. A sátáni gépezet igazából 1949-ben kezdett munkálkodni, hisz 1945-től 1948-ig "csak" 35 görög katolikus pap lett a vallásüldözés áldozata. Az intézkedések főleg a Rómához és a pápához hű papokat érintették, vagyis azokat, akik nem voltak hajlandók az aposztáziára, azaz hitük megtagadásával a pravoszláv vallásra való áttérésre." (Bendász Dánie, szerző)

"A hatalom nagy tévedésben volt. A betiltás után tömegesen emelték fel fejüket azok a papok, akik azt mondták, hűek maradnak a hitükhöz, s ha kell, áldozatként vállalják a biztos halált jelentő, általában huszonöt esztendőt jelentő kényszermunkát a Birodalom távoli rideg tájain. Úgy, hogy hitvest s népes családokat hagynak hátra. Sokszor életük társa mondta, ne add fel a hitedet! Ez a megrendítő hitvalló mondat azt is jelentette: Isten Veled, édes párom Veled, s családunkkal együtt vállalom a ránk kimért nehéz sorsot!" (Tóth István, beregszászi főkonzul)

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789636626792
  Kiadó
  Kairosz Kiadó
  Kiadás éve
  2014
  Oldalszám
  530
  Kötésmód
  kemény kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés