Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Kövess minket!

Facebook

 

Könyv RészletekCsoma Gergely: A megkötött idő

-21%
Csoma Gergely: A megkötött idő
5 000 Ft
Akció: 3 950 Ft3950
Kezdete: 2016.07.30   A készlet erejéig!

Csoma Gergely egy távoli világba, Moldva falvaiba kalauzolja olvasóit. Bepillantást nyerhetünk a moldvai emberek gondolkodásába, a napi tevékenységeket átitató hitvilágba, szokásokba, a gyógyítás és varázslás fortélyaiba. Megismerhetjük, mit gondoltak eredetükről, milyen mesékkel vették magukat körül, hogyan zajlottak ünnepeik, esküvőjük, temetésük.
Csoma Gergely 1977 nyarán járt először Moldvában a csángómagyaroknál. Megrázta, amit ott látott. Járta a falvakat, fényképezni kezdett, és összebarátkozott az ott élőkkel. Megnyíltak neki az emberek, szívesen válaszoltak kérdéseire. 1988-ban a Corvina kiadó megjelentette Moldvai csángómagyarok című fotóalbumát, amire minisztériumi nívódíjat kapott. A Ceauescu-diktatúra kitiltotta emiatt Romániából. Hogy bejuthasson Moldvába, nevet változtatott, és évekig így élt. 1992 után Magyarországon csángó gyerektáborokat vezetett, mert fontosnak tartotta a rendszeres helyszíni kutatás mellett, a magyar nyelvű tanítás bevezetését a csángó fiatalok számára. 2002 és 2003 között Magyarfaluban megszervezte és beindította a magyar nyelvi oktatást.
Eddigi munkássága során kilenc kötete jelent meg a moldvai csángómagyarokról. Ez a kötet negyven év gyűjtött anyagát mutatja be. A ráolvasások, archaikus imák, varázslások, gyógyítások, népmesék és eredettörténetek autentikus nyelven, a rögzített hanganyag alapján szólalnak meg. A könyv különlegessége a huszonöt Bákó és Aknavásár körüli falu emléke mellett, a legarchaikusabb öt északi csángó település megmentett folklór anyaga, amit utolsóként gyűjthetett össze.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9786155568220
  Kiadó
  Fekete Sas Kiadó
  Kiadás éve
  2016
  Oldalszám
  679
  Tömeg
  500 g/db
  Virtuális számla jóváírás
  50 Ft
Webáruház készítés