Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekEdvin Szugarev: Madárijesztők évada

-22%
Edvin Szugarev: Madárijesztők évada
1 790 Ft
Akció: 1 400 Ft1400
Kezdete: 2018.01.31   Visszavonásig érvényes!

Edvin Szugarev (1953) a kortárs bolgár irodalom és közélet egyik vezető alakja. 1989-től 30 verseskönyv jelent meg tőle (a Secret Senses címűt kétnyelvűen az USA-ban adták ki). 2004ben az év regénye elismerésben részesült. 2005-ben ő kapta az SMS-költészet nagydíját. A bölcsészettudomány doktora, monografikus könyvei: A bolgár expresszionizmus; Nikolaj Rajnov: a Istenkereső Istennel küzdő; Alakszandar Vutimszki költészete párhuzamos olvasatok. Nevéhez fűződik az 1989-ben megjelent szamizdat Moszt (Híd) című almanach. Egyike volt a Literaturen Vesztnik (Irodalmi Újság) című ma is vezető hetilap alapítóinak, hét, majd nyolc évig főszerkesztője is volt a periodikának. Jelenleg az Új Bolgár Egyetem docense.
1990 után háromszor volt országgyűlési képviselő, Mongó­liá­ban és Indiában volt hazája nagykövete. Kemény és következetes kiállása sokaknak példa, publicisztikus szava: leleplező, negyed százada nagy ez a tábora.
A fenti sorolás egyfelől jelzi is költészetének hátterét, életének színterei némiképp a poézisében is megtalálhatóak, másfelől ugyanakkor s ez a kiemelendőbb akár feledhetjük is mindezt, mert versművészete olyan öntörvényűen sokoldalú, hogy éppen ez alapján ismerhető fel kézjegye: egyszerre a meghittség s a meghökkentés, a lágy rajz s a kemény vonalak. A műnemi színesség s a forma bontása. A többtételes szerkezet s a haiku világa. Tudományos életének kutatóterületei átjátszanak verselésébe: a lírai pontosság s bátorság. Hogy magyarul kötettel szólaltassuk meg a költő 2012-ben kiadott, kicsit összegező könyvére esett választásunk. A négy részre tagolt gyűjtemény első egysége tíztételes kompozíció, ezt egy Eliot szellemisége előtt tisztelgő blokk követi, majd két a természet rezdüléseit filozofikus komolysággal s játszisággal leíró rész zárja a sort.
Magyarul folyóirat- s antológiaközlések után először jelenik kötet meg tőle.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789632634654
  Kiadó
  Napkút Kiadó
  Kiadás éve
  2015
  Oldalszám
  130
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés