Új Jelszó

Vásároljon ingyen!

Nálunk akár ingyen is vásárolhat!

A részletekért kattintson!

--->

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekEfraim Zuroff: Az utolsó esély akció - Küzdelem a náci háborús bűnösök felelősségre vonásáért

-25%
Efraim Zuroff: Az utolsó esély akció - Küzdelem a náci háborús bűnösök felelősségre vonásáért
2 990 Ft
Akció: 2 240 Ft2240
Kezdete: 2017.08.16   Visszavonásig érvényes!

Efraim Zuroff történészt, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetőjét sokan az "utolsó nácivadászként" emlegetik, mióta 2002-ben meghirdette az Utolsó Esély Akciót (Operation Last Chance) a még életben maradt de soha felelősségre nem vont náci háborús bűnösök felkutatására.

Zuroff önéletrajzi könyvében elmondja, hogy eredetileg nem történésznek vagy nácivadásznak készült, hanem kosárlabda-játékos szeretett volna lenni az NBA-ben. Ez az álma nem valósult meg, de a tanulmányai során egy olyan témával találkozott, amely mélyen megrázta, és egy életre szóló feladatot adott neki. Történészként azzal szembesült, hogy világszerte sok ezer náci háborús bűnös kerülte el a felelősségre vonást, pedig bizonyíthatóan zsidók sokaságát gyilkolták meg.

Efraim Zuroff volt az, aki Simon Wiesenthal küldetését tovább folytatva jogászok, politikusok és a média segítségével igyekezett rávenni a különböző országok hatóságait, hogy az általa összegyűjtött dokumentumok alapján összegyűjtött dokumentumok alapján indítsanak eljárást a még életben lévő háborús bűnösök ellen. Mint mondja, ezzel a nemzeteknek is segíteni akar abban, hogy szembenézzenek a múlt felelősségével, és rendezni tudják a történelmi adósságokat. Nem Zuroffon múlt, hogy ezek az erőfeszítések világméretekben felemás eredménnyel jártak.

A szerző az évtizedek alatt számtalan izgalmas nyomozásban vett részt, amelyek egy részét csak most fedi fel könyvében. Efraim Zuroff nyomozott többek között az auschwitzi "Dr. Halál", dr. Josef Mengele után is, akit Adolf Eichmannhoz hasonlóan Izraelben akartak bíróság elé állítani. Felkutatta a "mauthauseni mészáros", dr. Aribert Heim rokonait, akik évtizedeken át rejtegették a szadista osztrák orvost. Magyarországon ő találta meg Képíró Sándor volt csendőr századost, az újvidéki mészárlás egyik felelősét, akit bíróság elé is állították.

Efraim Zuroff az izraeli Efrat településen él, négy gyermeke és kilenc unokája van. 2008-ban Borisz Tadic szerb elnök Nobel-békedíjra javasolta őt, majd egy évvel később Újvidék városa díszpolgárrá választotta.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789638928269
  Kiadó
  Hetek.hu Kft.
  Kiadás éve
  2012
  Oldalszám
  256
  Kötésmód
  puha kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés