Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekEgyszer volt... Győr vármegye és Győr szabad királyi város 1848-1920 (LI)

-21%
Egyszer volt... Győr vármegye és Győr szabad királyi város 1848-1920 (LI)
6 990 Ft
Akció: 5 522 Ft5522
Virtuális számla jóváírás: 70 Ft

"A győr-grazi vasútvonalon az első próbamenet ma csütörtökön délelőtt 10 órakor fog megtartatni. Több bécsi vendégek is érkeztek ezalkalomra városunkba, s ősi magyar szokás szerint a ,,Fehér Bárány"-ban áldomással lesz e megnyitás megünnepelve.
Az első állomásig Ménfőig a sinek már lerakva lévén, Jerfy Antal és Lengerer János vállalkozó urak próbamenetet rendeztek.
Az elindulás a budai országút mellett levő első őrháztól történt, hol a meghívottakon kívül még számos városi lakos is megjelent, kiket a rendező urak, miután a kocsikon még elegendő hely volt, a kirándulásra felszólítottak. A mozdony, valamint a vagonok koszorúkkal, virágfüzérekkel feldiszítve robogott Ménfőig. Útjában több helyen összesereglett népcsoport örömrivalgásokkal üdvözölte azt, Ménfőn pedig mozsárlövésekkel és czigány zenével fogadtatott.
Itt leszállva a vendégek habzó pezsgővel lőnek megkínálva. Ezután a társaság néhány pezsgős palaczk kiürítése mellett vidám társalgásba ereszkedett, mialatt az egész csoportot Skopal győri fényképész levette. Tizenkét órakor a társaság visszaindult Győrbe, hová 23 percz alatt megérkezvén, a vállalkozó urak az egybegyűlt vendégeket a ,,Fehér Bárány"-hoz czimzett szállodába ebédre hívták meg, hol az Ízletes lakomát vidám fel köszöntések fűszerezték.
Skopál József győri fényképész fél kettőkor Ménfőn szélhűdés következtében meghalt. A vaspályán megtartott próbamenet vendégeit akarta lefényképezni, s kevéssel a mozdony megérkezte után érte őt a baj, minek következtében 2 órai haldoklás után kiadta lelkét. (...)"

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789630872300
  Kiadó
  Editor 21 Bt
  Kiadás éve
  2013
  Oldalszám
  672
  Kötésmód
  cérnafűzött kötött, védőborítóval
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés