Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekKarinthy Frigyes: Így láttátok ti / Amiről a vászon mesél - Karinthy Frigyes művei 15. kötet

-25%
Karinthy Frigyes: Így láttátok ti / Amiről a vászon mesél - Karinthy Frigyes művei 15. kötet
1 490 Ft
Akció: 1 118 Ft1118
Kezdete: 2017.02.12   Visszavonásig érvényes!

"Sok Karinthy Frigyes van. Legalább annyi, ahány olvasója. Talán mindenki tud idézni tőle valami szellemeset. Bemondásait, vicceit, tréfáit. Vagy hallotta a róla szóló legendáriumot. Mindenkinek a saját Karinthyja a legkedvesebb...
A nagy próféták az örömhír biztos tudatában derűsek. E derű, a nevetés - mit nevetés: féktelen röhögés! - nélkül ez a világ, az emberi élet kibírhatatlan lenne. Különösen ebben a tejjel-mézzel folyó Kánaánban, amiben élünk itt a Kárpát-medence közepén. Megváltásra vágyunk mi itt lakók. Békére, boldogságra, meg- és önbecsülésre, egy sikeresebb jövőre. Erről szeretnénk megtudni valami fontosat. A lehetőségről, a reményről. Az örömhír megvallása nélkül az életünk értelmetlen. Ilyen "örömhírt, jó hírt, titkot és szivárványt" ígér Karinthy most megjelenő életműve. Kívánom, olvassák és értsenek belőle!" (Tartalmas, jó szórakozást kíván: Karinthy Márton)

"A Karinthy-életműsorozat legújabb kötetében az író valamelyest eltávolodik az irodalomtól és az irodalmi paródiáktól, és főleg a filmekre, valamint a valóságra koncentrál. A kötetet nyitó Amiről a vászon mesél írásaiban Karinthy a populáris filmeket veszi szemügyre, és a kor néhány jellegzetes mozisikerét írja újra gyakran egészen abszurd formában. Akárcsak az Így írtok ti irodalmi torzképeinek értékeléséhez, az Amiről a vászon mesél filmművészeti paródiájának élvezetéhez sincs feltétlenül szükség a korabeli filmek beható ismeretére, már csak azért sem, mert Karinthy ezúttal nem az egyes szerzőket, hanem inkább az egyes műfajokat vagy a végtelen sok filmben előforduló történetvázlatokat írja újra. A gyűjtemény darabjai között van sci-fi és horror éppúgy, mint újragondolt Chaplin-mozi vagy tragikus-realisztikus szerelmi dráma, aminek a története erősen emlékeztet Molnár Ferenc Liliom című darabjára.

Az Így láttátok ti címűben Karinthy újszerű módszert követ: nem csupán egy-egy szerző stílusának és modoroskodásainak megragadására koncentrál, mint az Így írtok ti írásaiban, hanem egyetlen központi témát választ, és arról ír különböző szerzők vagy sajtótermékek modorában. A téma pedig az I. világháború és a háborús irodalom - nem éppen az átlagos, kifigurázásért kiáltó paródia-alapanyag. Viszont Karinthy nem úgy bolondozza el a témát, hogy az bántó vagy ízléstelen legyen - ellenkezőleg: a legváltozatosabb modorokban megírt világháborús beszámolók vagy háborús időkben játszódó történetek és mini színdarabok nyelvi abszurditásával, az értelmetlen párbeszédekkel, a hangzatos, ugyanakkor semmitmondó szavakkal és a beszámolók szerzőinek a lényegtelen részletekre koncentrálásával a háború abszurditását is megmutatja.

Azt persze mindenki maga tudja, a komoly/komor vagy a könnyedén szellemes Karinthyt szereti-e jobban. Ebben a kötetben mindkettőből van egy kicsi." (Turán Beatrix)

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789630968409
  Kiadó
  Kossuth Kiadó
  Kiadás éve
  2012
  Oldalszám
  320
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés