Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekKarinthy Frigyes: Tanár úr kérem / Együgyű lexikon - Karinthy Frigyes művei 3. kötet

-25%
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem / Együgyű lexikon - Karinthy Frigyes művei 3. kötet
1 490 Ft
Akció: 1 118 Ft1118
Kezdete: 2017.02.12   Visszavonásig érvényes!

"Sok Karinthy Frigyes van. Legalább annyi, ahány olvasója. Talán mindenki tud idézni tőle valami szellemeset. Bemondásait, vicceit, tréfáit. Vagy hallotta a róla szóló legendáriumot. Mindenkinek a saját Karinthyja a legkedvesebb...
A nagy próféták az örömhír biztos tudatában derűsek. E derű, a nevetés - mit nevetés: féktelen röhögés! - nélkül ez a világ, az emberi élet kibírhatatlan lenne. Különösen ebben a tejjel-mézzel folyó Kánaánban, amiben élünk itt a Kárpát-medence közepén. Megváltásra vágyunk mi itt lakók. Békére, boldogságra, meg- és önbecsülésre, egy sikeresebb jövőre. Erről szeretnénk megtudni valami fontosat. A lehetőségről, a reményről. Az örömhír megvallása nélkül az életünk értelmetlen. Ilyen "örömhírt, jó hírt, titkot és szivárványt" ígér Karinthy most megjelenő életműve. Kívánom, olvassák és értsenek belőle!" (Tartalmas, jó szórakozást kíván: Karinthy Márton)

A Tanár úr kéremben egy kisdiák - aki nem éppen jó tanuló - élményeit, emlékeit, az iskolához és a társaihoz fűződő viszonyát ismerhetjük meg humoros formában. Pontosan megtudjuk, hogy mit él át egy számára nehezebb órán, vagy hogyan él meg egy tanítási napot. A műben a realitás és a fantázia keveredik, ami nem csoda, hisz egy kamasz diák életeleme az ábrándozás. Megtudhatjuk, hogy mi a különbség a jó és a rossz tanuló viselkedése és felelete között, hogyan zajlottak a tanórák. S az is kiderül, hogy hogyan próbálta abban az időben egy diák a rosszul sikerült bizonyítványát megmagyarázni.

Az Együgyű lexikon, ahogy a címe is mutatja, lexikonba illő szócikkeket tartalmaz olyan változatos témákról, mint például a nevetés, az asszony, az élelmiszerek, a ruha vagy az irodalom. Karinthy túlzó módon, hol álnaiv, hol pedig kissé kesernyés stílusban definiálja ezeket a mindenki által ismert fogalmakat és jelenségeket, és ezekből a humoros meghatározásokból sem hiányzik némi szomorúság, például amikor olyan, kihalófélben lévő jelenségekről van szó, mint mondjuk az olvasás.
A kötetet végigolvasva kirajzolódik egy olyan Karinthy-kép, ami sokban különbözik attól, amit - az iskolában kötelezően olvasott íróról lévén szó - valaha mindenki megismert, s rájöhetünk, hogy Karinthy jóval több, mint "egyszerű"humorista.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789630968287
  Kiadó
  Kossuth Kiadó
  Kiadás éve
  2011
  Oldalszám
  224
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés