Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekKárpáti András: Múzsák ellenfényben - A régi görög újzene: vázakép, popkultúra, politika

-21%
Kárpáti András: Múzsák ellenfényben - A régi görög újzene: vázakép, popkultúra, politika
3 800 Ft
Akció: 3 002 Ft3002

A régi görög költészet "múzsai" mesterség: musiké, zene. A költői képzelet a szöveget, a ritmust és a dallamot együtt teremtette meg, sokáig nem létezett ritmizált versszöveg dallam nélkül. Amikor Athénban, a Kr.e. 5. század vége felé a költészet a zenei kifejezés új eszközeit hódította meg magának, az arisztokrata elit felháborodva rontott rá az újító muzsikus-költőkre. A régi, "múzsai" rend felforgatásával az állam rendjét is veszélybe sodorják. Nem elég, hogy felszabadítják a zenét a nyelv elsőbbsége alól, még a harmóniát is a szöveg, a logos elébe merészelik helyezni. A közönség persze mindeközben ünnepelte az újítókat. Szövegek sora tanúskodik arról, mennyire éles vita folyt Athénban az új zenéről: milyen a jó és milyen a rossz zene, milyen hatással van az ifjúság nevelésére, mely hangszereket lenne üdvös mellőzni, és így tovább.
A könyv, miután megismerteti az olvasót a zenepolitikai vita hátterével, kialakulásnak okaival, jelen alkotóival és az új zenei stílus jegyeivel, arra vállalkozik, hogy öt fejezetben bemutassa, miként jelenik meg mindez a vázaképeken. Hogyan képes a festő a vizuális humor eszközeivel felidézni a kortárs komédia színpadára vitt zenepolitikát? Egy komédia karakterré vált újító muzsikus miért bukkant fel száz évvel később Dél-Itáliában? Milyen változáson ment át a zenei vita hatására egyrészt azoknak a régi mítoszoknak az ábrázolása, melyek az istenekkel zenei versenyre kelő híres muzsikusokról szólnak, másrészt a görög ünnepek zenei versenyeinek igen nagy múltra visszatekintő ikonográfiája?
Kárpáti András kötete, amely, amennyire ma lehetséges, a váza ókori vásárlója személyével láttatja a képeket, az első magyar nyelvű mű a későbbi korokból ismerős zenei-politikai csatározások klasszikus kori görög előképéről.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789636935573
  Kiadó
  Gondolat Kiadó
  Kiadás éve
  2014
  Oldalszám
  296
  Kötésmód
  puha kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés