Új Jelszó

Vásároljon ingyen!

Nálunk akár ingyen is vásárolhat!

A részletekért kattintson!

--->

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekKőbányai János: Szétszálazás és újraszövés - A Mult és Jövő, a Nyugat és a modern zsidó kultúra megteremtése

-25%
Kőbányai János: Szétszálazás és újraszövés - A Mult és Jövő, a Nyugat és a modern zsidó kultúra megteremtése
3 980 Ft
Akció: 2 990 Ft2990
Kezdete: 2017.08.16   Visszavonásig érvényes!

"Közhely, hogy a magyar irodalom fő "kulturális tere" a folyóirat. Amikor belekezdtem e könyv alapját képező Creating a Secular Jewish Culture in Hungary: Jozsef Patai and his Periodical Múlt és Jövő, 1911-1944 című PhD-dolgozat munkálataiba a jeruzsálemi Héber Egyetemen, kétségem sem volt afelől, hogy tucatjával találok effajta monográfiákat, amelyeket majd adaptálhatok. "A jó újságírónak semmit sem kell tudnia, csak azt, hogy kitől kérdezze meg" - a szintén zsurnaliszta apámtól kapott bölcsesség ezúttal csődöt mondott. A kívülről jött ember megdöbbenésével fedeztem fel, hogy nincs kitől kérdezni. Azaz eleddig nincsenek folyóirat-monográfiáink, s ami szinte már sokkoló - még a folyóiratok folyóiratának: a Nyugatnak sem. Ezért használható minták híján az anyagmegragadás módjának útkeresésében bolyongtam évekig. A szinte véletlenül ölembe hullott téma egy mélyebb összefüggésrendszeren való gondolkodás és kutatás lehetőségével ajándékozott meg, nevezetesen, hogy a folyóiratok elbeszélésében még feltáratlan mélységélességekkel ábrázolhatjuk történelmünket - különösen annak modern korszakát.
Ugyanis ez a médium a feltáratlan társadalmi összefüggések és hajszálcsöves finomságú szerkezetek - sajnos éppen manapság kiapadó - "mélységes mély kútja". Ebben az Atlantisz-világba ereszkedem le, hogy elbeszélésem tárgyát: a magyar-zsidó viszonyt mint kivirágzás és kiszántás történetét két folyóirat - tézis és antitézis - regényében mesélhessem el. Ezen a terepen és ezzel a módszerrel a magyarrá váló zsidók kulturális részvételét, a szétszálazás és újraszövés summáját írom, amely hitem és tudásom szerint halhatatlanul beleszövődött a modern magyar hagyományba." (a Szerző)

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789632762524
  Kiadó
  Osiris Kiadó
  Kiadás éve
  2014
  Oldalszám
  432
  Kötésmód
  puha kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés