Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekKocsis László: Az igazságalkotás metafizikája

-25%
Kocsis László: Az igazságalkotás metafizikája
2 290 Ft
Akció: 1 718 Ft1718
Kezdete: 2017.02.12   Visszavonásig érvényes!

A legalapvetőbb meggyőződéseink közé tartozik, hogy minden igaz kijelentést igazzá tesz valami. Egy kijelentés igazsága nem a levegőben lóg: lennie kell valaminek a világban, ami igazzá teszi azt. Ezt nevezik a kortárs metafizikában igazságalkotó-elvnek.

Az igazságalkotó-elv triviálisnak tűnik, mégsem az. Három elemi metafizikai kérdés is felmerül vele kapcsolatban. (1) Milyen viszony van a kijelentések igazsága és azok igazságalkotója (igazzá-tevője) között? (2) Milyen típusú entitások teszik igazzá az igaz kijelentéseket? (3) Minden igaz kijelentés esetében el kell-e kötelezni magunkat az igazságalkotó elv mellett? A kedves olvasó vajon meg tudja mondani, hogy mi teszi igazzá azt az igaz kijelentést, hogy nem léteznek kentaurok? Vagy azt, hogy nem léteznek boszorkák?

Kocsis László könyve a fentebb említett problémákat tárgyalja. Egyrészt rekonstruálja a legfontosabb álláspontokat, másrészt mérlegelve azok gyengeségeit és erényeit, előadja saját megoldási javaslatát.

A könyv briliáns. A különböző rivális álláspontok példamutató világossággal vannak kifejtve. A pro és kontra érvek elemzése mélyreható és meggyőző. Ami pedig Kocsis saját megoldását illeti: ha a filozófiai elméleteket árucikkeknek tekintjük, melyek kapcsán ahogy a piacokon szokás mindig az ár-érték arányt érdemes mérlegelni, akkor a piacon szereplő számos elmélet közül jómagam Kocsis portékájára vagyok vevő. (Tőzsér János)

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789634140047
  Kiadó
  L'Harmattan Kiadó
  Kiadás éve
  2016
  Oldalszám
  150
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés