Új Jelszó

Vásároljon ingyen!

Nálunk akár ingyen is vásárolhat!

A részletekért kattintson!

--->

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekKomoróczy Géza: Zsidók a magyar társadalomban 1-2. - Írások az együttélésről, a feszültségekről és az értékekről (1790-2012)

-25%
Komoróczy Géza: Zsidók a magyar társadalomban 1-2. - Írások az együttélésről, a feszültségekről és az értékekről (1790-2012)
12 000 Ft
Akció: 9 000 Ft9000
Kezdete: 2017.08.16   Visszavonásig érvényes!
A könyv jelenleg nem kapható.

"A tükörben, melyet ez a kötet elénk tart, együtt, egymás mellett, egy síkban látható Magyarország Janus-arca. A nemes, megnyerő; és a félelmetes, visszataszító.
A legjobb Magyarország: a szabadság és egyenlőség elkötelezettjei az egyik oldalon; s a zsidóellenességet, fajelméletet, gyűlölködő antiszemitizmust hirdetők a másikon. Az emancipáció előtti évtizedekből feltűnnek római katholikus vagy protestáns egyházi emberek, s a nem zsidó írók, akik érdeklődéssel, rokonszenvvel tekintenek a közelükben élő zsidókra; és jól látszik a zsidó arc: az izraeliták képviselői, akik bizalommal fordulnak kérvényeikkel a magyar országgyűléshez; öntudatos, a korszerű eszmék iránt fogékony, a magyar nemzetbe beilleszkedni akaró és annak javára munkálkodó zsidók.
Némely történeti korszakot későbbről való tudós tanulmányok világítanak meg. A dualizmus korában nem volt kormány, amely megtűrte az antiszemitizmust, és a kormánypolitikusok számára rendíthetetlen elv volt, hogy a zsidó állampolgárok minden tekintetben egyenjogúak az ország többi állampolgárával. Ezzel szemben 1919 óta - a Tanácsköztársasággal kezdődően - nem volt kormányunk, amely ne lépett volna fel a zsidók ellen jogfosztó törvényekkel, korlátozó közigazgatási intézkedésekkel. A legvégén (1944-ben) - a lágerek felállításánál, a deportáló vagonokba terelésnél - csendőri és rendőri erővel. Nem volt kormányunk, amely ne tűrte volna a társadalom bizonyos rétegeiben, csoportjaiban eleven és ki-kitörő zsidóellenességet. Amely bizonyos szociális feszültségeket vagy nemzetgazdasági célokat ne a zsidók vagyonából akart volna megoldani (árjásítás, földosztás, államosítás). Az utolsó fejezetekben már a jelenről, napjainkról van szó.
Ez a könyv Magyarország tükre. Csak zsidó tükör, vethetik, címe és tartalma alapján, a kifejezés ellen néhányan. Valóban, a kötetbe fölvett írások tárgya a zsidók helyzete. De ebben a "zsidó" tükörben mégiscsak egész Magyarország mutatja meg magát." (a Szerző)

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9788081018756
  Kiadó
  Kalligram Könyv- és Lapkiadó
  Kiadás éve
  2015
  Oldalszám
  1832
  Kötésmód
  kemény kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés