Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekKovács László - Görföl Jenő: A magyar szentek ábrázolása - Szlovákia középkori templomaiban

-25%
Kovács László - Görföl Jenő: A magyar szentek ábrázolása - Szlovákia középkori templomaiban
4 900 Ft
Akció: 3 675 Ft3675
Kezdete: 2017.02.12   Visszavonásig érvényes!

"(...)A középkorban a szentek tiszteletének, kultuszának szerves része volt, hogy templomok, egyházi intézmények (kolostorok), oltárok patrónusának választották. Ezzel együtt járt a szentek ábrázolása faliképeken, festett oltárképeken, oltárszobrokon, de önálló plasztikai ábrázolásuk is általános volt.
A szentek kultuszának gyakorlata lehetővé tette minden újonnan megtért nép, így a magyarok számára is, hogy saját képviselőikkel gazdagítsák a szentek karát. Az első szentté avatásokra 1083-ban került sor Magyarországon, amikor is Istvánt, az első magyar királyt és fiát, Imrét avatták szentté, majd az ő szentté avatásukat elősegítő Lászlót 1192-ben, s végül II. András lányát, Erzsébetet 1235-ben. Az ő kultuszuk mindjárt szentté avatásuk után elkezdődött, s ennek a kultusznak is szerves része volt, hogy tiszteletükre templomokat, oltárokat szenteltek,s ábrázolásuk is ezzel együtt járt.
A könyvben csak a középkori ábrázolásokat mutatjuk be, itt azonban a teljességre törekedtünk, a mai Szlovákia területén föltalálható minden ilyen emléket számba vettünk. (...)" (A Szerzők)

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9788089734078
  Kiadó
  Nap Kiadó; Media Nova M
  Kiadás éve
  2015
  Oldalszám
  232
  Kötésmód
  kemény kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés