Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekKrúdy Gyula: Krúdy ízei (Nemzeti Könyvtár) - 35. Előhang egy kispörkölthöz

-25%
Krúdy Gyula: Krúdy ízei (Nemzeti Könyvtár) - 35. Előhang egy kispörkölthöz
2 500 Ft
Akció: 1 875 Ft1875
Kezdete: 2018.01.31   Visszavonásig érvényes!

Életművészek és ételművészet
Ül Munkács várának tömlöcében jó Koháry István (1649–1731), akit Thököly záratott be, hiszen a törökverő Koháry országbíró egyszersmind labanc vezér is. Ül csak, gondolkodik. A gondolat egyre több, az étel egyre kevesebb. És mivel író-költő is ez a nemesember, megírja a börtönben egyik jelentős művét. Címe: Embernek ételében mértékletesnek kell lennie.

Nagy lakomákról álmodik benne, hol versben írja, hol elszalad a toll, és már legyőzi a jambust az éhség, a próza marad, az ételek sokasága, amiket elképzel jó Koháry István ott, ahol ezen élvezetekből csak kimaradni lehet. És miután álmában jól belakott, még le is inti magát mértéktelenségéért: „Nemcsak húsfélére, hanem kecsegére s halra is van gondom, / Jó étket főzhetni, halbul készíthetni, hiszem, régen mondom, Nem mindennek gyomra vágyódik az húsra, magam is jól tudom.” Lebeszéli magát a húsról.

Nem is nagyon tehet mást, hiszen labancnak csak üres leves jár. Az étkezésről szóló műve könyvritkaság, de megjelent reprintben is – a lényeg: kevesen tudják, hogy ezen élvezetekről akkor írt ennyire érzékletesen a szerző, amikor nem juthatott hozzájuk.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789639872332
  Kiadó
  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó
  Kiadás éve
  2014
  Oldalszám
  399
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés