Új Jelszó

Vásároljon ingyen!

Nálunk akár ingyen is vásárolhat!

A részletekért kattintson!

--->

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekKrúdy Gyula: Regények és nagyobb elbeszélések 13. - Krúdy Gyula összegyűjtött művei 25.

-25%
Krúdy Gyula: Regények és nagyobb elbeszélések 13. - Krúdy Gyula összegyűjtött művei 25.
3 200 Ft
Akció: 2 400 Ft2400
Kezdete: 2017.08.16   Visszavonásig érvényes!
A könyv jelenleg nem kapható.

"Krúdy Gyula összes művei még soha nem jelentek meg nyomtatásban. Az író halála után két életműsorozat indult, ám egyik sem vált teljessé. Az első 1957 és 1975 között bármiféle időrendi vagy műfaji koncepciót mellőzve, majdhogynem rögtönzésszerűen adta közre Krúdy munkáit. A második 1976-ban indult a Szépirodalom Kiadó gondozásában. Krúdy Gyula művei címmel 20 kötet látott napvilágot, ám a sorozat 1989-ben végleg félbeszakadt.
Kiadónk arra vállalkozik, hogy az elkövetkező több mint egy évtized során mintegy ötven kötetben megjelenteti Krúdy Gyula Összegyűjtött műveit. Reményeink szerint évente három-négy kötettel lepjük meg az olvasókat. A fent említett két csonka sorozatban megjelent írások mellett közel háromezer (!), eddig jobbára csak a kutatók által ismert Krúdy-szöveget adunk közre. A műveket műfajok szerint és időrendben közöljük. Az egyes műfajcsoportok: regények és nagyobb elbeszélések, ifjúsági regények, elbeszélések, drámai művek, publicisztikai művek, levelezések.
Hisszük, hogy ezzel az eddigi legteljesebb Krúdy-sorozattal azoknak az ínyenc olvasóknak is, újat tudunk nyújtani, akik már régóta otthonosan mozognak e klasszikusunk csodálatos világában.
Sorozatunk 25. kötete négy regényt tartalmaz: két jól ismertet és két kevésbé ismertet. A Boldogult úrfikoromban Krúdy munkásságának csúcsai közé számít - ha nem éppen legnagyobb, legfontosabb művének. Különösen az utóbbi években helyeződött igen magas polcra az irodalmárok értéktudatában. Kétségtelen, hogy elüt minden korábbi nagyobb terjedelmű írásától, a modernitás korában sokkal többre becsülik, mint bármikor a keletkezése óta eltelt évtizedekben.
A Valakit elvisz az ördög is azon Krúdy-szövegek sorába tartozik, melyek csak későn kapták meg a nagyobb figyelmet. Kötetben csak 1956-ban látott először napvilágot. Míg a Boldogult ifjúkoromban a fővárosi élet kalandorait és számkivetettjeit állítja elénk tablószerűen, addig a Valakit elvisz az ördög az író szülőföldjét, a Nyírség vidékét járja körbe. Mindkét regény egyfajta pusztuláskrónika, nem az író feje felett tornyosuló sokféle gond (betegség, rossz anyagi helyzet) hangolja sötétre az emlékezést. Haláltáncnak is nevezhetnénk e műveket, ha Krúdy varázsos tolla nem színezné mégiscsak átélhető és szerethető históriákká őket.
A két további kisregény (Álarcos hölgy, Zöld ász) sem csak afféle melléktermék a betegség és az anyagi gondok szorításában újra sokat dolgozó író pályáján. Tárcaregények ezek, feltűnnek lapjaikon valóban élt történelmi személyek, de a fantázia szülte alakokat is hitelesen varázsolja elénk a szerző." (a Kiadó)

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9786155454523
  Kiadó
  Kalligram Könyv- és Lapkiadó
  Kiadás éve
  2014
  Oldalszám
  416
  Kötésmód
  kemény kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés