Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekLáng Benedek: Titkosírás a kora újkori Magyarországon

-25%
Láng Benedek: Titkosírás a kora újkori Magyarországon
3 500 Ft
Akció: 2 630 Ft2630
Kezdete: 2017.08.16   Visszavonásig érvényes!

Mi a közös a széteső házasságban élő és rokonaival pereskedő magyar költő, az életéért rettegő szerb kém, a tudására féltékeny erdélyi pénznyomó, a törököt és Habsburgot egyaránt megvető magyar nemes, a konstantinápolyi követeivel levelező császár és az olasz ügynökével üzenetet váltó érsek tevékenységében?
Ezek a személyek a társadalmi ranglétra különféle fokán álltak. Bár mindannyian írástudók voltak, műveltségük erősen eltért egymástól, nemkülönben hatalmuk és befolyásuk a politika menetére. Mégis, mindannyian ugyanahhoz az eszközhöz nyúltak, amikor üzeneteiket megpróbálták megóvni a kíváncsi szemektől: a rejtjelezés technológiájához.
Példáik és titkosított leveleik régóta ismertek, mégis a most megjelenő monográfia az első módszeres feldolgozás a koraújkori Magyarország titkosírásainak történetéről. Olyan következtetéseket tartalmaz, amelyek a - rendkívül kiterjedt - forrásanyag szisztematikus gyűjtése és elemzése során fogalmazódtak meg.
A könyv egyik legfontosabb érve, hogy a 16. és 17. században sokkal többen és többféle okból nyúltak a kriptográfia eszközéhez, mint azt a korábbi - elsősorban a diplomáciai gyakorlatra koncentráló - szakirodalom mutatta. Az ő leveleiket, társadalmi hátterüket és sokszínű céljaikat tanulmányozva válik lehetségessé, hogy a rejtjelezés történetét visszaillesszük oda, ahova eredendően tartozik: a titkolózás kontextusába, amelynek kutatása az utóbbi évtizedekben a nemzetközi szakmai fórumok kiemelt témájává vált. Ezen általános megállapításokhoz a kora újkori magyar történelem kínálta gazdag forrásanyag elemzése nyújtja az érveket.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789635069514
  Kiadó
  Balassi Kiadó
  Kiadás éve
  2015
  Oldalszám
  344
  Kötésmód
  kemény kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés