A vásárlók értékelése alapján 2016-ban Magyarosrszág legjobb internetes áruháza, az Ország Boltja lettünk.

Új Könyvek

Se Isten, se ördög

Szerző Maron Georgiev
Se Isten, se ördög

Se Isten, se ördög

Szerző Maron Georgiev
Kiadás éve:
2015
ISBN:
9789632635170
Kiadó:
Napkút Kiadó
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
163
Tömeg
500 g/db

A „volt” a biztos, s folyamatosan a „most”-ba torkollik. Az emlékezet tétova. Kötelezi azonban a költőt? „Múltamból tudhatom jövőmet is. Az emlékek maguk keresik meg útjukat mibennünk, mi pedig anélkül, hogy adósaiknak éreznénk magunkat, törlesztünk” – mondja magyar olvasóinak kérdésünkre a bolgár költő „Az ádáz megátalkodottság, hogy a mát megéljük, olyan erős, hogy az emlékeknek nincs más választásuk, csak hogy bosszút álljanak rajtunk.”
Az 1946-ban született költő jelentkező kötetének éve 1975, címe: Falu. Beszédes: valló. A föld szava szól verseiből. Hiteles a világa, nem is csak embervilág, lényvilág legalább annyira, egyenértékűen. Születések s halálok, a természet gyönyörű tébolyulása: rendje.
Az önérték mellett a nemzetérték tudatosítása is jelentős versalap a költőnél. A bolgárság, a tartás, a bevallás-vállalás, a morális (hova)tartozás. „A szó kolonc, hegynek görgetett kő. Újabban azonban egyre inkább hallgatni szeretnék. Azelőtt azt hittem, sőt meg voltam győződve róla, hogy kötelességem szóban kifejeznem, amit átéltem, amit anyám, apám, nagyszüleim éltek át, mert ők nem tudták elmondani. Most már mind jobban értem, hogy méltóbb, ha nem szólok… Ha el is mondod, amit közölni akarsz és tudsz, haszontalan, mert semmit meg nem változtatsz: utánad is, ahogy előtted – csak születés, virágzás, halál.”
A népdal ismerete alkotói biztonságot ad neki, de a szabadvers s a szerkezetes poéma fortélyaiban is mester.
Szabad-e jónak lenni? – kérdeztem. Hajadonfőtt vagy sisakban? „Az ember mindig önmaga ellen megy – kivált a jó” – válaszolta s folytatja.
Szondi György

30%
1 990 Ft
1 391 Ft
Kezdete: 2021.01.24   Visszavonásig érvényes!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-3 munkanap

Adatok

Szerző:
Maron Georgiev
Várható szállítási idő:
2-3 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK