Új Jelszó

Vásároljon ingyen!

Nálunk akár ingyen is vásárolhat!

A részletekért kattintson!

--->

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekÖ. Kovács József: Vidéki Magyarország 1945-1970 - Dokumentumok földről, hatalomról, emberi sorsokról

-25%
Ö. Kovács József: Vidéki Magyarország 1945-1970 - Dokumentumok földről, hatalomról, emberi sorsokról
4 900 Ft
Akció: 3 680 Ft3680
Kezdete: 2017.08.16   Visszavonásig érvényes!

Az egyéni földtulajdonon alapuló parasztgazdaságok erőszakos felszámolása, a szovjet mintájú program részeként végrehajtott kollektivizálás és az érintettek számára megrázó, egész további életüket meghatározó kormányzati döntés volt, amely kollektív és struktúraváltoztató társadalomtörténeti eseménnyé vált. Az itt közölt korabeli források ennek a konfliktussorozatnak az előzményeit, rövid és hosszú távú hatásait, többek között a sérelmeket, a traumákat, a tabusításokat, a viselkedést szabályozó alkalmazkodási formákat dokumentálják.
A szerző a központi (párt, minisztériumi, állambiztonsági) gyűjtemények mellett minden megyei levéltárban is folytatott kutatást.
A 360 dokumentum sokoldalúan illusztrálja az állami beavatkozás, a kommunista diktatúra színtereit, módját és az intézkedések által kiváltott társadalmi reakciókat. A jelenkor történetének kutatásából ilyen típusú, átfogó, a mindennapi eseményeket és a kortársi tapasztalatokat felidéző dokumentumkötet eddig nem született, tehát hiánypótló.
A könyv az oktatásban és a kutatásban egyaránt jelentős szerepet tölt be: a bevezető tanulmány elméleti, forráskritikai és módszertani kérdéseket tárgyal, konkrét történeti összefüggésekbe helyezi a forrásbázis visszatérő jelenségeit.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789635069538
  Kiadó
  Balassi Kiadó
  Kiadás éve
  2015
  Oldalszám
  712
  Kötésmód
  kemény kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés