Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Kövess minket!

Facebook

 

Könyv RészletekPetrik Adrien: A hideg szóda élvezete

-21%
Petrik Adrien: A hideg szóda élvezete
5 600 Ft
Akció: 4 424 Ft4424
Virtuális számla jóváírás: 56 Ft

Petrik Adrien vagyok. Építész.
Régen sokat varrtunk. Édesanyám tanított meg. Kikalkuláltuk, hogy mennyi anyag kell, már láttuk a kiterített vásznon hogyan fogjuk elhelyezni a szabásmintákat, egyszer a hossza, mellette elférnek az ujjak, a leesőkből meg kihozzuk a gallért meg a zsebpatnit. Platnit? Aztán belevágtunk. Ahhoz bátorság kellett. Valószínűleg ez volt az egyik legerősebb iskolám. A mai napig is varrok. Szeretek varrni. Mindenhatónak érzem magam, mint a tervezésnél. Ott van előttem a telek, a fehér papír, és akkor belevágok. Színtiszta analógia.
Határozott elképzelésem van arról, hogy milyen egy jó ház. A jó ház olyan, mint a játszóruha. Nem az a fontos, hogy jól mutasson rajtunk, hogy beszéljen rólunk, hogy illjen a szemünk színéhez, kiemelje az alakunkat, egyetlen dolgot kell tudnia, hogy jól érezzük magunkat benne. Hogy észre se vegyük. Hogy úgy vegyen körül, hogy segítse, szolgálja, alázatosan kísérje a benne zajló dolgainkat. Úgyis rólunk fog beszélni, ha nem is akarnánk. E sem lehet rejteni az egészségünket belé, alá, ki fog világolni az értékrendünk, ízlésünk, anyagi helyzetünk, világlátásunk, vágyaink. Szemérmetlenül ki fog kandikálni. A jó építész mindezt kicsit tompíthatja, kicsit semlegesítheti, kicsit irányíthatja.
A jó ház csupa meglepetés, váratlan öröm, mint például a jó télikabát. Az én télikabátomon van egy gyufazseb, a belső oldalán, meg egy belső zseb, meg két zseb derékmagasságban, meg még két nagy zseb az alján. A gyufazsebben könnyen megtalálom a slusszkulcsomat, ami éppen belefér. A belső zsebben megérzem, ha rezeg a telefon. A két magas hasi zsebben melegítem a kezem, a nagy zsebekben meg elfér minden, könyv, kifli, vagy akár egy liter tej. Van még rajta kapucni (ha uszoda után vizes a hajam), belül meg műszőrös, puha-meleg, kívül piszkosszürke, mosható, van rajta cipzár, hogy minden meleget belehúzhassak, és gombok, hogy ha csak itt-ott magamra akarom csukni, éppen ahol kell.
A jó háznak nagyon jót tesz, ha körülveszi, elbújtatja őt egy jó kert. Köze lesz újra a természethez. És merészkedjünk le a földre. Bújjunk el egy kicsit, takarjuk el a külvilágot, amennyire csak lehet. És akkor, kell még némi lazaság. Ne legyen minden nagyin szigorú, rendes meg hibátlan. Meglátják, jól fogják érezni magukat benne.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789633410714
  Kiadó
  Sanoma Media Budapest Zrt.
  Kiadás éve
  2013
  Oldalszám
  240
  Kötésmód
  kemény kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés