Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekRippl Dóra: Filozófia, lélektan és metafizika Babits irodalomelméletében

-25%
Rippl Dóra: Filozófia, lélektan és metafizika Babits irodalomelméletében
1 990 Ft
Akció: 1 493 Ft1493
Kezdete: 2017.02.12   Visszavonásig érvényes!

Babits Mihálynak az irodalom tudományos meghatározására tett kísérleteiben háromirányú, elmélyült, de rejtett szaktudományos érdeklődés mutatható ki.
E szövegek - lélektani motívumokat is tartalmazó - ironikusságát a használt irodalomelméleti fogalmak nyilvánvaló ellentmondásossága teremti meg. Az elemzés második szakasza amellett érvel, hogy Babits változó - Bergsonétól Szent Ágoston etikája felé forduló - morális érdeklődését irodalomelméleti szövegei is tükrözik.
A kutatás utolsó fejezete a költő tudatlírája és Zalai Béla metafizikája közötti hasonlatosságot tárja fel. A szövegvizsgálat azt bizonyítja, hogy Babits irodalomelméletében a költői én fogalma a tudat és az öntudatlanság lélektani állapotából ered, ezért az irodalmi kifejezés lehetőségei egyben metafizikai teret is jelentenek az én számára.

Rippl Dóra PhD (1977) felsőfokú tanulmányait a PTE filozófia szakán végezte. Doktori fokozatát 2014-ben szerezte a PTE Filozófia Doktori Iskolájában. Ugyanebben az évben nyerte el a Magyar Művészeti Akadémia és a Molnár Tamás Kutató Központ ösztöndíját. Disszertációjában a fiatal Babits munkásságának iróniaelméleti vonatkozásait, valamint a korai elméleti munkái fogalomhasználatában megnyilvánuló filozófiai gondolkodás nyomait és irányát kutatta.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789634141563
  Kiadó
  L'Harmattan Kiadó
  Kiadás éve
  2016
  Oldalszám
  90
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés