Új Jelszó

Vásároljon ingyen!

Nálunk akár ingyen is vásárolhat!

A részletekért kattintson!

--->

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekSimon József: Explicationes explicationum - Filozófia, irodalom és egzegetika Enyedi György életművében

-25%
Simon József: Explicationes explicationum - Filozófia, irodalom és egzegetika Enyedi György életművében
4 200 Ft
Akció: 3 150 Ft3150
Kezdete: 2017.08.16   Visszavonásig érvényes!

Jelen kötet a kora újkori Erdély intellektuális világába invitálja az olvasót Enyedi György 1590-es években keletkezett műveit elemezve. Az Erdélyi Unitárius Egyház püspöki tisztét betöltő Enyedi írásai arról tanúskodnak, hogy szerzőjük milyen innovatív módon kezelte a felekezeti beágyazottsággal kapcsolatos elméleti problémákat.
A radikális protestantizmus szellemében fogant életmű három tudományterületet érint: a Szentírás briliáns egzegetikai vizsgálata a filozófia és a klasszika-filológia segédtanaira támaszkodik. Héliodórosz és Plutarkhosz, Aiszkhülosz és Szophoklész bizánci kommentárirodalma, a filozófus Zabarella és Cesalpino vagy a humanista Szentírás-értelmezés jelölik ki azokat a szellemi vonatkoztatási pontokat, amelyek mentén Enyedi számára az egységes kulturális öndefiníció lehetségessé vált.
Enyedi "meghaladta korát", egzegetikai eredményeit száz évvel halála után kezdték értékelni a felvilágosult bibliai hermeneutika vezető németalföldi alakjai. Az erdélyi felekezeti problémákat felhelyezte Európa szellemi irányzatainak térképére, Kolozsvár és Pádua egy világ részét képezték.

Simon József a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének docense, fő kutatási területei a skolasztikus, a reneszánsz és a kora modern filozófiatörténet, valamint a régi magyar filozófia története.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789632798653
  Kiadó
  Typotex Kiadó
  Kiadás éve
  2016
  Oldalszám
  376
  Kötésmód
  puha kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés