Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekSzécsényi András: A korszellem hálójában - A egyetemi önkéntes munkaszolgálat rendszere, működése és nemzetközi beágyazottsága Magyarországon (1935-1944)

-21%
Szécsényi András: A korszellem hálójában - A egyetemi önkéntes munkaszolgálat rendszere, működése és nemzetközi beágyazottsága Magyarországon (1935-1944)
3 000 Ft
Akció: 2 370 Ft2370

A kötet elsőként foglalja össze a két világháború közötti egyetemi önkéntes munkaszolgálat történetét, működését, nemzetközi beágyazottságát.
A munkaszolgálat fogalomkörébe vonható rendszerek a korszak Európájának jellegzetes termékei voltak, az első világháborút követő munkanélküliség felszívására, közmunkák ellátására jöttek létre. A náci Németországban államosították, a propaganda szolgálatába állították.
Magyarországon rövid életű kezdeményezések mellett a fajvédő, de a népiek gondolataival megtermékenyült Turul Szövetség hozta létre az első önkéntes táborokat 1935-ben jobboldali értelmiségi fiatalok számára, amely rövidesen és rendszerszerűen Egyetemi Önkéntes Munkaszolgálat (EÖM) néven állami felügyelet alatt teljesedett ki és működött 1944-ig. Az egyetemi önkéntes munkaszolgálat fontos adalékokkal szolgál nemcsak a korszak ifjúságtörténete, de a kötelező (zsidó) munkaszolgálattal való szoros összefüggései révén a holokausztkutatás, valamint a népi mozgalom iránt érdeklődők számára egyaránt.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789636936839
  Kiadó
  Gondolat Kiadó
  Kiadás éve
  2016
  Oldalszám
  362
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés