Nyitva tartás

Átvételi pontunk nyitva tartása:

Hétfő-Péntek 10-18

Szombat, vasárnap zárva!

Cím: 1067. Bp. Eötvös utca 9.

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekSzondi Miklós: Az üveghegyeken innen - rovásolvasó

-27%
Szondi Miklós: Az üveghegyeken innen - rovásolvasó
750 Ft
Akció: 551 Ft
Kezdete: 2019.12.25   Visszavonásig érvényes!

Kárpát-medencei ősiségünk 18 színben bemutatva rajzban és versben. Ebből áll össze ez a 40 oldalas, színes könyvecske, ami minden korosztálynak készült.
*
„Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, az óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyeken is túl…” 

Megannyi mesénk kezdőmondata ez. Első hallásra földrajzi távolságokat sejtet ez a mondat, azonban az üveghegyekről elmondhatjuk, hogy azok bizony időbeli távolságokat is jelenthetnek, azt hangsúlyozva, hogy az esemény milyen nagyon-nagyon messzi időkben történt. 

A jégkorszakok idején Európa északi részét teljesen befedő, helyenként akár kilométeres vastagságú (égig érő!) jégtakaró megnevezéséről lehet szó. A jég áttetszőségét ismerve természetes, hogy a mesélő ezeket üveghegyeknek láttatta.

Ismeretes, hogy a mesék eredetileg a felnőtteknek szóló jelképes (ezért meseszerű) történetek voltak. A bennük szereplőkkel a régmúlt történéseit és az ezekből levonható erkölcsi tanulságokat, tanításokat hagyományozták szájról-szájra. 

Ebben a könyvecskében azon életképekből szerepel néhány, amik ott történtek, ahol a meséinket továbbadták, mégpedig az üveghegyeken innen, a Kárpát-medencében és az innen kisugárzó, vele szerves egységben lévő területeken.

Ma már tudjuk, hogy a jégkorszakok ideje alatt a Kárpát-medence folyamatosan emberlakta terület volt. Az utóbbi 12 millió évből látható e könyvecskében egy szűk bemutató, de – hogy a jeges példánál maradjunk – ez mindössze csak a jéghegy csúcsa!

Köszönöm Bedőcs Zsolt aprólékos, gyönyörű rajzait, Szőke István Atilla nagyszerű verssorait és Mészáros Arnold szín- és formaösszeállítását.

Köszönettel, Szondi Miklós
*
„Az üveghegyeken innen” a „Történelmünkhöz bővebben magyarul” című könyv első fejezetének a rajzos, verses kivonata. 

*
„Az Üveghegyeken innen” című ezen kiadványt Papp Lajos szívsebész professzor úr alábbi gondolataival ajánljuk:

„Egyszer volt, hol nem volt... három magyar ember összehajolt a negyedik ötletét megvalósítani. A szikra Juhász Pál fejéből pattant ki. A három kiváló magyar, Szondi Miklós a mesélő, Szőke István Atilla a verselő, Bedőcs Zsolt a képrovó, rajz és festőművész elhatározták, hogy az Öregapáink nyomába lépnek. Mesélnek a régmúltról. A sejtjeinkben átörökölt ősi tudás birtokában, teremtői segédlettel alkottak egy mesélő könyvet.

Nem mesét írtak, hanem a magyarság, a Kárpát-medencében élő emberek 12 millió évre visszanyúló emberemlékét próbálták felidézni. Vers és kép, hangulat és színek mind-mind azt a célt szolgálják, hogy gyermekeink, akik nem ülhetnek pásztortűznél, akik nem kísérhetik Öregapjukat a mezőre, nem hallhatják a régmúltba visszanyúló regéket és meséket, kedvet kapjanak álmodni. Álmodni a múltról. A jelenben pedig büszkék legyenek arra, hogy magyarnak születtek a Kárpát-medencébe.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789638982421
  Kiadó
  Szerzői kiadás
  Kiadás éve
  2016
  Oldalszám
  39
  Kötésmód
  puha kötés
  Tömeg
  200 g/db