Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv Részletek


Szőnyi Ferenc: Félrevert csend - Versek - Fordítások - Próza - Egyebek

-21%
Szőnyi Ferenc: Félrevert csend - Versek - Fordítások - Próza - Egyebek
2 950 Ft
Akció: 2 331 Ft2331

"Világéletemben irodalmi mindenevőnek éreztem magam, alkotóként és műfordítóként egyaránt, még akkor is, ha a szellemi kifejezés legkockázatosabb, egyben legszakrálisabb formájának kezdettől fogva a költészetet tartottam", írja magáról Szőnyi Ferenc, ennek a gyűjteményes kötetnek a szerzője, aki az irodalmi alkotás szinte minden formájával cselekvő kapcsolatot ápol: kutat, ír, fordít, kísérletezik, örök kincskereső, szellemi világcsavargó. De földrajzi értelemben is az, hiszen hol oxigénpalackkal a hátán búvárkodik a Csendes-óceánban, hol keményen kubikol a Sió-csatornán, hol négyüléses Cessna gépet emel a felhők fölé Paraguayban, hol a Scala színpadán énekel Milánóban, hol székely kaput avat Buenos Airesben, hol Gyulán hajt fejet gyermekéveinek emléke előtt - hogy csak néhány mozzanatot emeljünk ki sebes sodrású életéből. És közben - egyéb, hétköznapinak nem mondható foglalkozások mellett - az Európa Könyvkiadó lektora is volt, ahol abban a kitüntetésben lehetett része, hogy több mint másfél évtizedig a legendás Lator-szobában dolgozhatott...
Szőnyi Ferenc költészetében éppen ez a szikrázó sokféleség ragadja meg az olvasót, a kezdeményező lendület és a világban zajló (fenyegető) folyamatokról szerzett benyomások leszűrt tanulságainak a természetes együttélése, amelynek belső ritmusát a kétségbeesés és a csakazértis elszántságának örök váltakozása adja meg. Ennek az indulattól vibráló, de mindig intellektuális felelősséggel áthatott költői pályának különössége, hogy nincs behatárolható kezdete és vége, afféle kortalan líra, amelynek "két pillérje - írja róla Kőrizs Imre - az elegáns formakultúra és a sokszor egészen a szókapcsolatok, jelzős szerkezetek szintjére redukált, rendkívüli módon sűrítő, láttató költői képzelet". Ez a kötet, mégis, összegzésnek is felfogható, hiszen a költő hetvenedik születésnapjára jelenik meg, újabb tanúságául annak, hogy Szőnyi a formát illetően is "mindenevő"; hiszen ebben a válogatásban bravúros műfordítások is szerepelnek, a legkülönfélébb versformákban. De nem csak azok. Prózai elemzések is regényekről, könyvekről, festményekről, zenéről, a művészi értékteremtés különféle terepeiről, felfénylő pillanatairól. És alkalmi versek, köszöntők, játékos rögtönzések is (sőt, a függelékben még az a tizenhét évesen írt komikus diákeposz is megjelenik, amely annak idején díjat nyert a Magyar Rádió Így írunk mi pályázatán).
Az olvasó a kortárs magyar líra kétségkívül egyik legszínesebb egyéniségének a könyvét tartja a kezében, egy olyan szerző évfordulós könyvét, akinek a költészete - ismét Kőrizs Imrét idézzük -, "többet adott hozzá a líra, a címkézetlen líra történetéhez, mint amennyit úgy merített belőle, hogy azt ne tette volna sajátjává". (a Kiadó)

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789636935436
  Kiadó
  Gondolat Kiadó
  Kiadás éve
  2014
  Oldalszám
  258
  Kötésmód
  puha kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés