Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekWilliam J. Ruhe: Háború a tengeren - II. világháborús tengeralattjárós ütközeteim

-22%
William J. Ruhe: Háború a tengeren - II. világháborús tengeralattjárós ütközeteim
3 990 Ft
Akció: 3 110 Ft3110
Kezdete: 2018.01.31   Visszavonásig érvényes!

"1942-ben 26 éves voltam, alig három éve végeztem a haditengerészeti akadémián. Már akkor nagyon érdekelt a háború igazi természete, s az embereké, akik harcoltak. Alig vártam, hogy magam is részese és szemtanúja lehessek egy igazi csatának.
Hogy tengeralattjárósként a II. világháború csendes-óceáni hadszínterén szerzett tapasztalataimat jobban megérthessem, naplót vezettem - ez szolgált alapul ehhez a könyvhöz. Nyelvezete ekképp a II. világháborús tengeralattjárósok színes és velős szófordulatait idézi, s néhány meglehetősen pejoratív utalást a japánokra. Végül is akkoriban megpróbáltak megölni bennünket. Természetesen ma semmiféle bántó szándék nem vezérel, amikor róluk írok.
Azok az élmények és tapasztalatok, melyeket papírra vetettem, sajátjaim, ekképp szubjektívek. A háborút három tengeralattjáró típuson harcoltam végig: I. világháborús primitív tengeralattjárón kezdtem, majd a II. világháború előtt épített flottahajón folytattam, végül a háborúban kifejlesztett modern flottahajón fejeztem be. Nyolc őrjáraton vettem részt, melyek során a csendes-óceáni háború tengeralattjárós akcióinak teljes skáláját megtapasztalhattam személyesen. Mondhatni, élményeim átfogó képet festenek a hadszíntér amerikai tengeralattjárósairól és a tengeri hadviselésről.
Fontos leszögeznem, hogy írásom nem történész műve. Inkább egy fiatal tiszt benyomásai a hadviselés egyedülálló és veszélyes formájáról, s egyfajta kötetlen tanulmány azokról, akik végigharcolták a háborút. Sokat tanultam Stephen Crane A bátorság vörös jelvénye c. könyvéből, mely igen szemléletes és színes - bár fantáziaszülte - képet fest az amerikai polgárháború katonáiról s nemes küzdelmükről. Nos, csakúgy, mint Crane, én is úgy éreztem, maguk a hadműveletek kevésbé érdekesek, mint a hatás, melyet az emberekre gyakoroltak. 52 amerikai tengeralattjáró süllyedt el a II. világháború során, s velük 3500 amerikai tengerész veszett a hullámsírba. Ezek a többségükben fiatal férfiak mind halálra szántan indultak csatába, mint az igazi harcosok. 50 évvel ezelőtt a tengeralattjárósok az amerikai haditengerészet elitjének tekintették magukat. Azok voltak, s azok is mind a mai napig." (William J. Ruhe)

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789639037366
  Kiadó
  Hajja Book Kft
  Kiadás éve
  2015
  Oldalszám
  317
  Kötésmód
  kemény kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés