Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekTornai József: Az esztétikai nihilizmus - Esszék

-21%
Tornai József: Az esztétikai nihilizmus - Esszék
3 000 Ft
Akció: 2 370 Ft2370
Virtuális számla jóváírás: 30 Ft

Tornai József kilencedik esszékötetében elsősorban az emberiség jelenével és jövőjével foglalkozik. Azt a krízist helyezi középpontba, amely Nietzsche óta sokféle formában, sok szerző által tárgyalt téma, tehát elkerülhetetlen szembe kell vele nézni.
Mozaikesszéi ugyanúgy a legfontosabb kérdéseket teszi föl, mint az egy tömbből álló darabok. A könyvben az irodalomnak, művészetnek, filozófiának, vallásnak, természettudománynak nagyjából egyenlő szerep jut, Tornait a szellemi-lelki élet minden jelensége érdekli.
A címadó esszé lényegét így fogalmazza meg a szerző: "Az erkölcsi nihilizmus máig is növekvő győzelmét szinte észrevétlenül követte az esztétikai nihilizmusé... Húsz éve még csak azt tudtam, hogy a nyugati piaci és politikai formákat átvéve... nem a szabad művészet, hanem a zsurnalizmus uralkodik majd. Ma már belátom, nem néztem elég mélyre, hiszen a vérben-háborúban megszenvedett erkölcsi nihilizmus méhéből kibújt annak még visszataszítóbb fattya, az esztétikai nihilizmus is."
Tornai a jelent és a jövőt is igencsak kritikus, sőt aggódó szemmel nézi. Menekvést csak a vallástörténeti összehasonlítások, természettudományos gondolkodásunk, fokozott történelmi ismereteink irányában képzel el, a gyűlölködést, gyilkolást, háborút -mint írja- evolucionisztikus örökségünknek tartja. Nem fogad el semmiféle álmodozást, utópiát, ehelyett a szembenézését ajánlja.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789636934767
  Kiadó
  Gondolat Kiadó
  Kiadás éve
  2013
  Oldalszám
  312
  Kötésmód
  ragasztott kartonált
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés