Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Karinthy Frigyes: Kire hasonlít Pistike? - Karinthy Frigyes művei 8. kötet
Karinthy Frigyes: Kire hasonlít Pistike? - Karinthy Frigyes művei 8. kötet

"Sok Karinthy Frigyes van. Legalább annyi, ahány olvasója. Talán mindenki tud idézni tőle valami szellemeset. Bemondásait, vicceit, tréfáit. Vagy hallotta a róla szóló legendáriumot. Mindenkinek a saját Karinthyja a legkedvesebb...
A nagy próféták az örömhír biztos tudatában derűsek. E derű, a nevetés - mit nevetés: féktelen röhögés! - nélkül ez a világ, az emberi élet kibírhatatlan lenne. Különösen ebben a tejjel-mézzel folyó Kánaánban, amiben élünk itt a Kárpát-medence közepén. Megváltásra vágyunk mi itt lakók. Békére, boldogságra, meg- és önbecsülésre, egy sikeresebb jövőre. Erről szeretnénk megtudni valami fontosat. A lehetőségről, a reményről. Az örömhír megvallása nélkül az életünk értelmetlen. Ilyen "örömhírt, jó hírt, titkot és szivárványt" ígér Karinthy most megjelenő életműve. Kívánom, olvassák és értsenek belőle!" (Tartalmas, jó szórakozást kíván: Karinthy Márton)

"Édes Olgám, ugyan kérlek, de furcsa vagy... hogy nekem nem teszik a ti Pistikétek, aki pár héttel ezelőtt született... már nem mondhatsz ilyet, először is nagyon aranyos gyerek, másodszor mi van egy ilyen apró gyereken tetszeni, illetve nem tetszeni való? Szerintem ezek egészen egyformák... Ellenben bevallom neked, ha már így szóba került - én azért mentem el hirtelen, mert már nem bírtam tovább - de nem a gyereket, vagy benneteket, mert ha egyedül vagytok, nagyon szívesen maradtam volna - én a vendégeiteket nem bírtam már, akik jöttek gyerek csodálni hozzátok. Én nem vagyok az eredetieskedés embere, de az az egyöntetűség, amivel ezek a vendégek áradoztak, mintha összebeszéltek volna, mégis csak fárasztó... Hogy mindegyik azzal kezdi, hogy már sok gyönyörű gyereket látott, de ilyen csodálatos szépséget, mint ez a Pistike... hogy ez olyan mintha festve volna, a festményre ezek azt szokták mondani, olyan mintha élne, aztán mindegyik oda volt, mikor mondjátok, hogy még csak párhetes, hogy lehet az, hiszen olyan fejlett, mintha féléves volna, ami mégiscsak túlzás. De addig még rendben volna minden, míg el nem kezdik "kihez hasonlít" kérdést feszengetni, ezt az unalmas társasjátékot, amit világ kezdete óta játszanak a gyerekcsodáló vendégek és nem veszik észre, milyen unalmasak vele. És eltekintve, hogy unalmasak - szédítő, mi jön ki ebből az erőltetett hasonlítgatásból! Az egyik azt állítja, hogy egészen az apja, a másik esküszik, hogy egészen az anyja - ezen összevesznek, részletekre térnek, vitatkoznak, kijelentik becsületszavukra, hogy a szeme, az egészen az apja, de az orrában már van valami az anyjából - ellenben az álla, az mintha egy kicsit az apjáé volna, profilból nézve - elölről inkább az anyja. A végén két vendég csaknem összepofozkodott ezen - a végén már ilyeneket hallottam csak a társalgásból, hogy nagyon téved, véletlenül, mert a szeme, az egyszerűen ki van vágva az apjának a füléből, ellenben a füle, az tényleg az anyjának a szájához hasonlít. Én, tekintettel, hogy a gyereket a fürdőből szedték ki éppen meztelenül, mikor a vendégek jöttek - sietve távoztam, nehogy tanuja legyek, mikor olyan részletekre találnak rátérni, kifogyván a többi részletből, amelyekkel kapcsolatban legalább is kínos lett volna számomra a reménytelen, sőt mondhatnám, tárgytalan vita, hogy az apjához hasonlít-e, vagy az anyjához." (részlet a könyvből)

1 490 Ft
Akció: 1 118 Ft
Kezdete: 2017.02.12
Visszavonásig érvényes!

Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés