Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Karátson Gábor: A csodálatos kenyérszaporítás
Karátson Gábor: A csodálatos kenyérszaporítás

Soha nem tudjuk felmérni semminek sem a valódi súlyát, itt a Hold alatti világban. Sem a pehelykönnyűeket, sem a mázsás súlyúakat; mint ahogy állítólag egy szuperszonikus vadászrepülőgép fordulása közben a gravitáció is először megszűnik, csak hogy a következő pillanatban szinte kiszakítsa a pilótát az ülésből, több mázsás súly nyomása alá helyezve testét. A boldog feltámadás nélkül az egésznek semmi értelme nincsen; vagyis a politikát megúszni nem lehet. Először is vannak játékszabályok. Az Ég a magasba emelkedik, a Föld a mélybe hanyatlik; ilymód, ha a p'nevű hexagramban, A megrekedésben fölül van az Ég és alul a Föld, akkor Ég és Föld széjjelszakad, az egyoldalú intellektualizmus jegyében. T'aiban viszont, A kiterjedettségben alul van az Ég és fölül a Föld - fölszáll a mélyből az Ég, és leereszkedik belé a Föld. Áthatják egymást, összefonódnak. - Az ecsetvonásoknak egymásba kell kulcsolódniuk - mondta Gasquet-nak Cézanne, a festő egy sétán -, érti-e? Így! - és imára kulcsolta a két kezét. Ez a hübrisz kiigazításának a kezdete, amely a hexagramsor irányultságát már ki is jelöli, ez a fölül levők alászállásának első megmutatkozása.
Az én egyházam az emberiség úgy, ahogy van, és személyválogatás nélkül valamennyi vallás (az ateistákkal együtt), és persze az állatok és növények is, mert kiterjesztettem rájuk is a dolgot.

A Kossuth-díjas író, műfordító, festő és filozófus új könyve napjaink egyik legnagyobb szabású írói vállalkozása. Szellemi magaslataival, téma- és motívumgazdagságával, gondolati-művészi színvonalával méltó folytatása az Ötvenhatos regénynek (2005). Naplószerű időjátékok bibliai és lelki tájakról, az ecsetvonások esztétikájáról, Jézusról, a kínai, keleti filozófiáról, Gyimesről, Dunáról, az elmúlt évtized természetvédő politikájáról, tüntetésekről - a velünk történtekről. És az öregedésről, betegségről, vallásról.


Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés