Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Simándi Irén: Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1953-1956
Simándi Irén: Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1953-1956

A könyv a Magyar Rádió 1953-1956 közötti történetét mutatja be eredeti dokumentumok alapján. Folytatása a 2014-ben megjelent munkának, amely az 1949-1952 közötti időszakról szólt
Jelen kötet részletesen ismerteti a Sztálin halálát kísérő és az azt követő változásokat, a Nagy Imre-kormány intézkedéseit, majd az ezt követő 1955-ös visszarendeződést, a XX. kongresszus hatására elindult visszafordíthatatlan folyamatokat és végül a rádiónak az 1956. október 23-án kezdődő forradalomban betöltött szerepét tekinti át.
A rádió vezetése követte a párt célkitűzéseit, műsoraiban jelentős propagandát fejtett ki azok megvalósítása érdekében. Sztálin halála után azonban a magyar pártvezetés elbizonytalanodása a rádió vezetésén is érződött. A Nagy Imre-időszak megváltoztatta a hangulatot a rádióban, annak vezetőtestületei és szinte minden munkatársa lehetőséget látott az új kormányprogramban, és mindent megtett annak megvalósítása érdekében.
Az 1955-ös visszarendeződés a rádió munkatársai közül sokakat érintett, elvesztették munkájukat a Nagy Imrét támogató politikai meggyőződésük miatt. Rákosi hatalmának újjáépülése, az elbizonytalanodott pártvezetés határozatlansága érződött a rádió vezetésén. 1956 februárja, a XX. kongresszus azonban mindent felülírt. A nyár történései a Petőfi Kör tevékenysége, a Poznanban kirobbant munkásfelkelés, Rákosi leváltása, a rehabilitálások, Rajk László és társainak újratemetése és a mindezekre reagáló pártvezetés a teljes bizonytalanságot eredményezte a rádióban - ugyanakkor a korábban elbocsátott rádiósok közül is sokan visszakerültek a vállalathoz. De ki irányította a rádiót?
A rádió 1925. december 1-jei megszólalása után értéket közvetített: a nagyvilág és Magyarország híreit, a művészetet, az irodalmat, a kultúrát. Ugyanakkor mindig a politika és a propaganda eszköze volt, s a korszakban a legjelentősebb. Ezért a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete szimbólummá vált, a hatalom szimbólumává. 1956. október 23-ának éjszakája, a rádió ostroma, annak elfoglalása, az értelmetlen pusztítás ennek volt a következménye. A rádió azonban nem hallgatott el...

3 950 Ft
Akció: 3 121 Ft

Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés