Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Vicei Károly: Adomás históriák és álmok
Vicei Károly: Adomás históriák és álmok

Az ADOMÁS HISTÓRIÁK… alakjai között van órás, borbély, kocsmáros, kapzsi orvos, tanár, író, fondorlatos festőművész, gügye politikus, esendő ügyvéd s néhány ismert államférfi. Az adomabeli figurák némelyike adatközlőként is szerepel (Zilahy Lajos, Lázár Ervin, Benes József stb.).
Miben különbözik ez a könyv sok más anekdotagyűjteménytől? Ebben is található a műfaji ismérveknek megfelelő néhány mintadarab, de Vicei Károly a vicckurtaságú adomaterjedelmet gyakran kitágítja. Az írásoknak nagyjából a fele tekinthető valódi adomának, míg a többi a humoreszk, a novella és a tárca elegye. A történeteknek nem csak a vége „durranik”, hanem belső poénok is színezik a szöveget; lendületes elbeszélői iram köti le az olvasót.
A szerző mellőzi a tudós gyűjtők nyelvi pedantériáját, de még ténybeli hitelességre sem törekszik; ő vérbeli elbeszélőként szépprózai műalkotásokat költ. A legtöbb írásból kirí az ártó hatalommal szembeni megvetés, fölényes gúny, dacos engedetlenség, mintegy beteljesítve a politikai viccekéhez hasonló küldetést. Több sztori esszészerű bevezetője – bő egy évszázadon átnyargalva, a boldog békeidőktől napjainkig – élénken idézi meg a tárgyalt kort.
„Vicei Károly kötete egyfelől helytörténeti gyűjtemény, másfelől remekül megírt portrésorozat (…) olykor ki-kipillantva az anyaországi kollégákra is. Egy-két írása (…) nemcsak Magyarországon mutat túl, hanem az európai történelem is bennük rejlik.” (Szalay Károly recenziójából.)


Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés