Új Jelszó

Vásároljon ingyen!

Nálunk akár ingyen is vásárolhat!

A részletekért kattintson!

--->

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Komáromi János: Pataki diákok
Komáromi János: Pataki diákok

"Szombathy Viktor így emlékezik Komáromi János írótársára: "Író volt: az áhítatosak fajtájából, aki tisztelte a betűt, nagyra tartotta mesterségét, s beosztott napirenddel dolgozott. Pontos ember volt, számítani lehetett rá s terminusaira. Semmiféle más foglalkozásban nem tudta volna magát elképzelni, csak az íróiban. Áhítattal hajolt kézirata fölé, s mikor apró betűit sikerült annyira összeszorítani, hogy nagyítóüveggel lehetett csak elolvasni, megnyugodva szólt: - Most már olyan kicsit írok, hogy a legjobb szedő sem tudja elolvasni. Egy ívpapírra ráírt egy egész novellát. Rövid volt az élete, mint egy ív papír. De tiszta és derűs. Humora mikszáthi humor volt - s maradt benne valami Jókai regényességéből, Rákóczi ezredesének lett volna jó, őszi síkon, tábortűz mellett, méla októberi este hallgatva a tárogatót. Vagy talán íródeákságot vállalt volna szívesebben. Író volt. Magyar író, olyan ember, hogy a szeme könnyes lett, amikor ezt a szót mondta ki: magyar nép."
Komáromi János szülőfaluja ma Szlovákiában fekszik. Trianon után soha többé nem léphetett a szülőföldjére, s ezt haláláig nem tudta feldolgozni. Regényeinek helyszínéül is többnyire ezt a vidéket választotta, s életrajzi elemekkel szőtte át a történeteket.
Pataki diákok című könyvében nemcsak a "magyar művelődés református fellegvárának" állított emléket, hanem a saját, nélkülözésekkel teli gyermekkorát írta meg, Barla Jóska ő maga. Első nyomtatásban megjelent írása is Sárospatakhoz kötődik, gimnazista korában írta a Gyalog az Alföldön című útirajzát, amellyel elnyerte a Magyar Turista Egyesület első díját.
Jelen kötete Sárospatak örök deákságának regénye. Boldog a kiadó, amely újra kiadja és boldog az olvasó, ki élvezi a sokáig elfeledtetésre ítélt felvidéki származású író magával ragadó és egyetemesen magyar írásművészetét." (a Szerkesztő)


Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés