Új Jelszó

Vásároljon ingyen!

Nálunk akár ingyen is vásárolhat!

A részletekért kattintson!

--->

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Maros Krajnak: Carpathia
Maros Krajnak: Carpathia

A Carpathia a három ország, Szlovákia, Lenygelország és Ukrajna határvidékén csekély számú kisebbségben élő és ezért visszafordíthatatlan asszimilációra ítélt ruszinok, egy fokozatosan elöregedő és elnéptelenedő régió regénye.
A társadalmi folyamatokat és kulturális jelenségeket pontosan diagnosztizáló és nem kevés kritikával ábrázoló szürreális útleírás jelen idejű narrációja magabiztosan és észrevétlenül viszi magával az olvasót a múltba és a jövőbe egyaránt.
A szerző kiforrott stílussal és eszköztárral nyúl a témához, biztos kézzel ötvözve a valós eseményeket a nagyszabású víziókkal, a jórészt valós szereplőket (többek között Gotthard Heinrici, Andy Warhol és az ismert remjete, Andrij Pysanskyj is feltűnik a történetekben) a kitaláltakkal, a távolságtartó történelmi és dokumentumelbeszélést a magával ragadó mágikus realizmussal.
A Carpathia súlyos és sűrű, gondolatébresztő és gyakran meghökkentő olvasmány, amely megdolgoztatja, de magával is ragadja az olvasót.

"A bal lábam váratlanul beleütközik valamibe az avarban. A koponya könnyedén gördül ki puha takarója tetejére. E szelíd mozgás láttán egy pillanatra elfog a rettenet. Még egyszer az arcába pillantok, aztán otthagyom tökéletes sírboltjában. Soha többé nem sikerül ide visszatalálnom. Hazafelé igyekszem. Talán negyedóra múlva ahhoz a facsoporthoz érek, amelynél évekkel ezelőtt egy frissen széttépett szarvast találtam. Beakadt a lába a mogyoróbokorba. Súlyos, lenyakló aggancs, elnyílt száj, halott szemek. Az arckifejezése és kiontott belei látványától rémülten rohanok vissza a tábortűzhöz, ahol apámmal és másokkal sütögetünk. Kapkodom a lábam, amíg csak meg nem hallom a hangjukat. Egy fehér tárgyat pillantok meg magam előtt. Futás közben felkapom, mint labdát a robogó rögbijátékos, és eltelik egy pillanat, mire ráeszmélek, hogy mi az. Pánik hajt tovább, a koponya a kezemben marad. Megérkeztem Zihálva állok a tűznél. Egy idegen férfi kiveszi a kezemből, hálás vagyok érte. Apámmal elindulunk megkeresni a szarvast, de azt mintha a föld nyelte volna el. Körözünk, átfésüljük az erdőt, míg el nem ér hozzánk a többiek kiáltozása. Már mennének. Mi maradunk. Végül megleljük a széttépett állatot. Az utat jelölve gyalogolunk ki az erdőből. Leereszkedünk a réten, majd a szilvafasorral szegélyezett, málló aszfaltúton beérünk afaluba. Rögtön az elején ott a szövetkezet. Avaskapu melletti kerítésbe karót tűztek, rajta a koponya, amelyre valaki ostoba módon horogkeresztet rajzolt a parazsunkból vett üszökkel." (részlet a könyvből)


Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés