Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Botos Katalin: Matuzsálemek kora - Nyugdíj, gazdaság, társadalom
Botos Katalin: Matuzsálemek kora - Nyugdíj, gazdaság, társadalom

A politika kedvenc területe a nyugdíj-téma. Minden politikus számol a nagyon jelentős szavazóbázissal. Aligha lehet olyan reformokat bevezetni, amelyek e réteg helyzetét súlyosan kedvezőtlenül érintenék. Azért sem, mert a kormány politikailag nem vállalja fel, de azért sem, mert az átlagbérek így is nagyon alacsonyak a nyugati jövedelmekhez képest.
A nyugdíjreform kapcsán azonban sokkal inkább arról van szó, hogy belátható időtávon belül a magyar nyugdíjrendszer - számos európai országéhoz hasonlóan- fenntarthatatlanná válik, demográfiai okokból. Éppen ezért nehezen érthetők azok a felvetések, amelyek a nemzetközi pénzügyi intézmények részéről a családtámogatási kiadások "megvágását" szorgalmazzák.
Kétségtelen a gyermekvállalás ösztönzéséhez első feltétel, hogy meginduljon a foglalkoztatás növekedése. Ha az embereknek nincs munkájuk, akkor nyilván nehezen gondolnak családalapításra. Munkahelyek nélkül nincs jövedelemtermelés és járulékfizetés, ami minden nyugdíjrendszer alapja. Miből kell tehát kiindulni egy hosszú távú reformkoncepció kidolgozásakor? Ösztönözzön a gazdaság kifehérítésére, ne terhelje súlyosan az államháztartást, ne rontsa a jelen nyugdíjas generáció helyzetét s vegye figyelembe a gyermekvállalás terheit is. Ilyen lehetséges megoldás a pontrendszer, gyermekpontokkal.


Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés