Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


" Gagyog s ragyog " - Magyar irodalom közép-európai kontextusban
" Gagyog s ragyog " - Magyar irodalom közép-európai kontextusban

A kisebbség fogalmi meghatározása az utóbbi évtizedekben túlnőtt az eddigi társadalom-, illetve politikaelméleti, kulturális meghatározások körén. Társadalmi, gazdasági, nemi, civilizációs, kulturális, nyelvi, vallási csoportok oly módon is képezhetnek kisebbségi egységet, melynek megfelelően az egyén egyszerre több csoportba is besorolhatóvá válhat. A kötet szerkesztői kisebbség - többség nehezen meghatározható, mert igen sokrétű viszonyrendszerének minél szélesebb szivárványkörét szeretnék a szerzők tanulmányaival az olvasó elé tárni.
Nyelvileg nincs (nem is lehet) többségi kultúra. Aki a nyelv segítségével hoz létre műalkotást, az eredendően kisebbségiként határozza meg magát és alkotását, hiszen nyelv mindig aktuális, így csak kisebbségi lehet az elméleti vagy történeti definíciók többségi kategóriáihoz képest.
Összetartozás és elkülönülés immár nemcsak etnikai, vallási, kulturális vagy civilizációs szinten fogalmazódik meg, hanem a nyelvek és a világok egymásra vonatkoztathatóságának és elkülönülésének vizsgálatában is.
A Közép-Európa országait és Kanadát képviselő szerzőket mindezek a jelenségek késztették a kötetben található véleményük megformálására, amely minden bizonnyal egyaránt számíthat a témában elmélyült és az érdeklődő olvasó figyelmére is.


Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés