Új Jelszó

Vásároljon ingyen!

Nálunk akár ingyen is vásárolhat!

A részletekért kattintson!

--->

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Sipos Domokos: Két zsoldos - Elbeszélések
Sipos Domokos: Két zsoldos - Elbeszélések

1922-1927. Az öt év kétszeresen is a kezdeteké: egy ragyogóan indult írói pályáé és az erdélyi magyar irodalomé. Sipos Domokos "irodalomalapító volt", és - novellái olvastán - pillanatra sem tudjuk feledni: nemcsak egy író, de egy irodalom útkeresését követjük.
Mondhatnánk, hogy egy irodalom vajúdásának máig időszerű dokumentumait adja közre ez a kötet. De inkább azt mondjuk: a ("kisebbségi") magyar irodalom sem zárkózhat "kuriózumszerűségbe" és valamiféle mártír-dacba. Egyetemesen is érthetően érdekfeszítőnek, vonzóak - értéknek - kell lennie.
Ezért Sipos Domokos erdélyi magyar író novelláiról csupán azt kell elmondanunk, hogy évszázad múltán is friss, valódi értékként hatnak ezek a történetek, amelyekkel (a kortársak vallomásai egyértelműek!) a szerző lerakta az első világháború utáni erdélyi irodalom alapjait. A Két zsoldos című elbeszélése pedig minden európai számára érthetően, nem "magyar fájdalomba bezárkózottan" képes ábrázolni a "Trianoni-traumát" a niederbronni Fritz és Walter von Hagenau Nyugat-Európát Erdéllyel összekötő történelmében.


Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés