Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Nyírfás Pyrker Dezső: Fáradt fények
Nyírfás Pyrker Dezső: Fáradt fények
A nyolcvanon túl járó szerző "asztalfiókból" elővett versei - csak maradéka az opusnak, melynek nagyobb fele a váci fegyházban kallódott el. Ott várta az Antibolsevista Gárda persorozatában 1951-ben 15 évre ítélt Nyírfás Dezső 1955 nyarától a megindult ügyészi felülvizsgálat kimenetelét, de csak "Vác csillagórája" hozta meg szabadulását 1956. október 27-én, amikor az elítéltek önerőből hagyták el a börtönt.
A Mechwart téren találta magát, a Széna téri felkelők egy alakulatában, amikor pedig a szabadságharcot leverték, egy transzporttal Ungváron. Miután hazakerül és feltételesen szabadul (az amnesztiáig félévenkénti jelentkezési kötelezettséggel), Várpalotán, a bányában, kénytelen dolgozni - ugyanott, ahol elítéltként dolgoztatták.
Különös opus ez, hiszen lelet: olyan költészeti és emberideálok lenyomatai a versek, amelyek nem teljesedhettek ki, de a megélt érzelmek, hangulatok, gondolatok hamvassága épségben megőrződött bennük. Keletkezési korukhoz képest is az időben visszább nyúlva közvetítik komolyságnak és naivitásnak "korszerűtlenségével" megejtő együttesét.

Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés