Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Toót-Holló Tamás: Három a kő - Tisztelet - tartás - teremtés
Toót-Holló Tamás: Három a kő - Tisztelet - tartás - teremtés

Három a kő a három kővel járó csudamalomban, miként három a regény is a Kő Misztériuma összefoglaló nevet viselő trilógiában. Toót-Holló Tamás trilógiájának első darabjában, az Üsse kő című regényben már világossá vált, hogy a kő képében felmutatott szakralitás legelőbb a kövek összeomlásának, majd a falak felmagasodásának modern Kőműves Kelemen-történetét elbeszélve kerül elénk, mivel ez a regénytrilógia úgy teremt kapcsolatot az archaikus gondolkodással, hogy a tizenkét kőműves helyébe talál két - legalább annyira modern, mint amennyire ősi tudást őrző - garabonciást, akik ugyanúgy az Ég és a Föld szövetségének jegyében jönnek az összeomlásnak véget vetni, mint ahogyan a falakat a hét magas égig felemelő elődeik is tették.
Ez a két garabonciás most, a trilógia második kötetében is velünk marad, hogy az összeomlásnak egyre nagyobb léptékben, akár már hétmérföldes lépésekkel vessenek véget. A kövön maradó kövek csodáját az Ég követeinek ezúttal a három kővel járó csudamalom varázslatával kell megigézniük. De ez az igézet már egy szerelem - egy tündér és az egyik garabonciás diák szerelmének - mágikus betetőzése. Az Ég és a Föld Menyegzőjén köztük letett hűségeskü megerősítése. Nem erőnek erejével, de így is hétszeres erővel. Hogy az ő vérük együtt kicsordulva egyszer még egy árokba folyjon, hogy ott aztán egy malmot meghajtson. De az a malom háromkövű legyen, s a legelső köve szeretetet járjon. De az a malom háromkövű legyen, s a második köve aprópénzt hullasson. De az a malom háromkövű legyen, s a harmadik köve igazgyöngyöt járjon.
Amint a szerelem szüntelen káprázatával ez az igézet létrejön, a kövekben életre kelő zendülés már nemcsak a hét magas égig érő falakba költözik ki, hanem az Árkok Földjét oltalmazó égig érő hegyek ormain is tanyát üt. Mert a szüntelen teremtés ősi varázsát itt már az emberi hajlékok falain túl is védeni kell. Most már nem a tornyok falain megállva, hanem a hegyek ormait a zendülő kövekkel megszállva. A kőművesek ősi varázsmesterségének titkát most már a csudamalom molnárainak titkával is megajándékozva.
Hogy hidd is, ne csak lásd. Hogy tedd is, ne csak várd.


Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés