Új Jelszó

Vásároljon ingyen!

Nálunk akár ingyen is vásárolhat!

A részletekért kattintson!

--->

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Torkel Franzen: Gödel nemteljességi tételei - Értelmezések és félreértések
Torkel Franzen: Gödel nemteljességi tételei - Értelmezések és félreértések

Kevés tétele van a tiszta matematikának, amely a matematikán kívül is komoly ismertségnek örvend. Meglehetősen nyugodtan kijelenthető, hogy nem-matematikus körökben egyetlen matematikai tételt sem övez komolyabb érdeklődés, mint Gödel 1931-ben megjelent nemteljességi tételét.

Mi lehet a mentség egy újabb könyvre, amely Gödel nemteljességi tételeit a művelt nagyközönség számára kívánja megvilágítani? A következő: nincs olyan könyv, amely a tételt nem csupán matematikai - többek között a bizonyításelméleti - szempontból mutatja be, de sorra veszi azt a meglehetősen sokféle álláspontot is, amelyeket a tételek matematikán kívüli jelentőségével kapcsolatban fogalmaztak meg.

Torkel Franzén (1950-2006) a stockholmi egyetemen, Dag Prawitz vezetése mellett végezte a PhD-tanulmányait, majd a Luleai Műszaki Egyetemen tanított logikát és számítástudományt. Híres sci-fi rajongóként tartották számon.
Két könyve jelent meg, mindkettő Gödel nemteljességi tételeiről szól. A Gödel nemteljességi tételei - Értelmezésekés félreértések a szélesebb közönséget célozza, és nem csupán a nevezetes tételeket mutatja be - kitérve többek között a nemteljesség és a kiszámíthatóság-, illetve a bonyolultság elméletkapcsolatára is -, de segít eloszlatni az eredmények körüli filozófiai, pszichológiai, teológiai vagy éppen "posztmodern" félreértéseket is.


Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés