Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Bihari Mihály - Kósa Ferenc - Pozsgay Imre: Mi történt velünk - Magyarországi sorskérdések 1987-2014
Bihari Mihály - Kósa Ferenc - Pozsgay Imre: Mi történt velünk - Magyarországi sorskérdések 1987-2014

"Negyedszázad múltán, úgy tűnik, a mai politikusaink szinte semmit sem értettek meg abból, amit mi ott, a sátorban mondtunk. Pedig hát illő volna ráeszmélniük, hogy immár a katasztrófaszerű végkifejlethez közeledik az ország. Főként morális értelemben. Emelkedő nemzetből ismét süllyedő nemzetté váltunk. Ama katasztrofális végkifejletet azonban talán még mindig föl lehetne tartóztatni. Csak hát ahhoz létre kellene hozni az igazságke­resés és az igazmondás fórumait. És persze, kissé hátrébb kéne tessékelni a megátalkodott hazudozókat. Őszintén szólva azonban én ennek semmiféle jelét nem tapasztalom." (Kósa Ferenc)

"Nekem Kölcsey jut eszembe: nem közénk való, aki az ereszének határán nem tud átlátni. De az sem, aki nem veszi észre, hogy hol van a hazánk határa. ...Hagyomány és kultúra - a két varázsige. Ha ehhez vissza tu­dunk térni, akkor Európában is megtaláljuk a helyünket. Akkor befogadnak és elismernek bennünket, mert a hagyomány és a kultúra nem szétválaszt, hanem egybekapcsol. Nem kell teljesen elkerülnünk a globális hatásokat, nem is volna lehetséges. Meg kell tanulni velük élni úgy, hogy megtaláljuk a helyünket a világban." (Pozsgay Imre)

"Magyarországon a politikai fanatizmus és az érdekfanatizmus az, amely a nemzeti tudattal és a demokrácia elveivel szemben megjelenik. Ez okozza azt a megosztottságot, amit én nem veszélynek, hanem egyenesen élő konf­liktusnak vagy valóságos harcnak nevezek. Ez a konfliktus körülbelül száz éve van jelen, de a különféle történelmi korszakokban különféle formában fogalmazódott meg és jelent meg. ...Ezzel a fanatizmussal szemben lényegé­ben én is három politikai gondolkodást, illetőleg három elvet követő közösséget tudok elképzelni." (Bihari Mihály)


Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés