Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem - Gyermekkori naplók
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem - Gyermekkori naplók

Mindenki tudja, mit jelent az, ha "Röhög az egész osztály", ha valaki azt mondja, "Lógok a szeren", vagy magyarázza, sőt megmagyarázza a bizonyítványát, s ha akár a rossz, akár a jó tanuló felel. Bár az 1916-os első kiadást később maga az író bővítette néhány újabb krokival, megbontva, fellazítva ezzel az eredeti kötet szerkezetét, mégis érdemes visszatérni az első változathoz, hogy ismét régi egységében és jelentésében láthassuk a tizenhat írást.

A "Tanár úr kérem"-nek nemcsak életrajzi alapja, ihletettsége van, hanem - Karinthy életművén belüli - irodalmi előzménye is. Az 1898-99-ben és 1899-1900-ban kisdiákként vezetett Gyermekkori naplók az iskolában, családban átélt helyzeteket örökítik meg, mintegy előképéül a mesteri humoreszkeknek. A gyermek Karinthynak még nagyon rossz volt a helyesírása. A hibákkal teli feljegyzések nem lettek javítva, mert ezzel a naplók hitelessége, csibészes varázsa csorbult volna. A gyorsírással firkantott, értelmezhetetlen, kibetűzhetetlen szavakat (olvashatatlan) jelzéssel lett ellátva.

A Tanár úr kérem szövege mai helyesírással, csonkítatlanul került kiadásra, meghagyva, illetve visszaállítva Karinthy egyéni nyelvhasználatát, melynek sajátos szóváltozatai korfestő és hangulatteremtő erejükkel hozzájárulnak az író világának teljesebb felidézéséhez.

2 500 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2017.02.12
Visszavonásig érvényes!

Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés