Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Jan Kuntur: A perem-lét könyve
Jan Kuntur: A perem-lét könyve

"Jan Kuntur orosz nyelvű, család- és utónevű, uráli hitvilágú, az egész világirodalomban otthonos, városlakó értelmiségi írja magáról: "A nyelv változik, eltűnik, a néptudat eltűnik, / a vér megmarad mint tudat alatti önérzékelésünk / e világban, ezen a földön, amelyből származik. / Születésem jogán én e hegyek és fák folytatása vagyok. /.../ Bennem a kötés, mely összefogja a különféle végeket." Ép, magas szellemű önazonossága megrendítő. És rajta kívül csak Isten tudhatja, mibe került - kerül - ez neki.
Szellemiségénél csak munkái figyelemreméltóbbak.
Térben-időben egyetemes ember hangján szólnak, kivételes tehetségre utalón. Kivételes érzékenységre utalón.
Ahogy a görög Szapphót, a japán Komachit, a kínai Xhin Shant - nőköltőket - belülről idézi egyik versciklusának bonyolult szövetében.
Ahogy leír másféle, forrásvíz-tiszta sorokat: "Forgolódom az utcák barlangjában / télen felébredt medve." "Vessük be a hálót, Nyikoláj! / Én erről a partról, te meg a túlsóról: / két apró figura az őselemek közt / az aggasztó határon." "Szőnyegem porlepte. Ingujjam szakadt. / Elöl fellegeidben megvilágosodások / s messzi fellobbanások. Meg egy csésze tej."
Velünk rokon világú, figyelmünkre érdemes valaki Jan Kuntur." (Kiss Anna)


Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés