Új Jelszó

Vásároljon ingyen!

Nálunk akár ingyen is vásárolhat!

A részletekért kattintson!

--->

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyvek


Szávai Ilona: Boldog kútásók és állványozók avagy merre, magyar gyermekkultúra?
Szávai Ilona: Boldog kútásók és állványozók avagy merre, magyar gyermekkultúra?

"Lázár Ervin "A bolond kútásó" című meséjének hőse - száz és ezer kút után - felfelé, az ég felé, "sűrű levegőrétegeken át, felhők szikláit vésve" olyan magasra jutott, hogy az égi kút feneke beszakadt, és "a kúton meg sohasem látott fényesség ereszkedett a földre."
A bolondnak tartott kútásót "a mese utáni állapotunkban", "civil utó-időnkben" már nem nézzük bolondnak. A gyermekirodalom elemzője, értékelője, kutatója: maga is a kútásó társa. A gyermekkultúra, gyermekirodalom tudományának mai művelői boldog kútásók... Sziklákat csákányoznak, lapátolnak, kalapálnak, vésnek, állványoznak, és természetes igényük a problémafelvetés, a vita, a hiányok tudatosítása is... Boldogtalan állapotok közepette is odafigyelést, segítő probléma-érzékelést szeretnénk mindannak, amit gyűjtőszóval gyermekkultúrának nevezünk (és mindközönségesen a gyerekekkel való törődést, a gyerekek műveltségszerzési esélyeinek biztosítását jelenti). Hiszen a rendszerváltozás utáni időszak nagy vesztesei a kis állampolgárok, a gyerekek. Megszűnt szervezeteik helyett nem képződtek mások, felszámolt kulturális intézményeik nyomán csak a hiány kiált: minden szülőnek, felnőttnek egyénileg is feladata a nagy közösségi mulasztások után az életünkbe vágóan szükséges fordulat segítése... Lázár Ervin meséjére az interneten rákeresve, az egyik blogon megkapó bejegyzést találtam: "Szeretnék a kútásó mellett tanonc lenni, és mindent elsajátítani, ami a tudományához tartozik. Vágyódásom már szinte az egeket súrolja..."
Szeretném hinni, hogy e bejegyzés sokunk (szülők, olvasók, nevelők, irodalomárok) közérzetét közvetíti, egyféle "közhangulatot" fogalmaz meg: illesse figyelem, megértés őket, és szurkoljunk a boldog kútásóknak, állványozóknak." (Szávai Ilona)


Vélemény írása a termékről
Név
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés