Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekKöves Slomó: Zsidó szakadás - Hamburgtól Nagymihályig

-25%
Köves Slomó: Zsidó szakadás - Hamburgtól Nagymihályig
2 990 Ft
Akció: 2 243 Ft2243
Kezdete: 2018.01.31   Visszavonásig érvényes!

A nagymihályi ortodox rabbikongresszus a különválást szorgalmazó ortodoxia egyik fő harcosának, Lichtenstein Hilélnek a kezdeményezésére gyűlt össze 1865 novemberében. Ezen a tanácskozáson a magyar ortodox rabbik aláírtak egy kilenc pontból álló szabályzatgyűjteményt, amelynek célja az volt, hogy a reformpártiak különböző törekvéseit elítélje. Ez a kilenc pontból álló "hittétel" három év múlva teljes mértékben körülbástyázta az ortodox tábor álláspontját, tehát végső soron magában hordozta a bekövetkezett szakadás csíráit. E deklarációk kizártak minden kompromisszumot vagy közeledést a két tábor - az ortodox és a neológ - között.
Miért kizárólag a magyar zsidóság történetében következett, következhetett be szakadás? Köves Slomó könyve erre is magyarázatot keres: "Magyarázatot adok arra a megosztottságra, amely az ortodox táborban alakult ki a döntvények kapcsán, és megpróbálom a neológ ideológia csíráit, illetve annak hiányát felfedezni a nagymihályi rendeletek után megmutatkozó reakciókban" - írja.
Magyarul nem született olyan történelmi munka, amely mélyrehatóan bemutatta volna a nagymihályi eseményeket, illetve azok ortodox vonatkozásait és résztvevőit. A hamburgi eseményeknek a nagymihályi döntvényekkel való összehasonlítása sem történt meg eddig.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789638849373
  Kiadó
  Noran Libro Kiadó
  Kiadás éve
  2009
  Oldalszám
  352
  Kötésmód
  puha kötés
  Tömeg
  410 g/db
Webáruház készítés