Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekNyikolaj Vasziljevics Gogol: Holt lelkek

-22%
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Holt lelkek
3 200 Ft
Akció: 2 490 Ft2490
Kezdete: 2018.01.31   Visszavonásig érvényes!

"Milyen szomorú is ez a mi Oroszországunk!" - fakadt ki a nevetéstől könnyes szemmel Puskin, amikor Gogol felolvasta neki a Holt lelkek első fejezeteit.
Harsány nevetés és végtelen szomorúság: talán leginkább ennek a két érzésnek a különös elegye adja Gogol műveinek máig ható erejét - s a Holt lelkek zavarba ejtő hangulatát.
A szélhámos Csicsikovnak nagyszerű ötlete támad: halott jobbágyokat fog felvásárolni, mivel így - papíron - gazdag emberré válhat, s aki "gazdag", az könnyen lehet még gazdagabb. Járja hát a végtelen orosz tájakat, száguld vele a trojka, és földesurakat látogat meg, isten háta mögött élő embereket, akik mindannyian saját elmaradottságuk, tudatlanságuk, előítéleteik, ravaszkodásaik, bűneik foglyai.
A különlegesen gazdag regényvilág részint a XIX. századi orosz valóság realista ábrázolása, s ugyanakkor eposzi léptékű vízió - vagy legalábbis eposzparódia. De bízvást fogalmazhatunk úgy is, hogy egyszerre fordulatos, mulatságos pikareszk és komor látomás a Pokolról: alakjai nem élő alakok, hanem holtak - élettelen, a tárgyi vagy az állati létezés szintjére helyezett "dolgok", akik mellett a megvásárolt holt jobbágyok már-már élőnek mutatkoznak...

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789630788168
  Kiadó
  Európa Könyvkiadó
  Kiadás éve
  2009
  Oldalszám
  488
  Kötésmód
  puha kötés
  Tömeg
  650 g/db
Webáruház készítés