Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekSzinetár Miklós: Pályázat

-25%
Szinetár Miklós: Pályázat
2 900 Ft
Akció: 2 175 Ft
Kezdete: 2018.10.16   Visszavonásig érvényes!

"Az is bolond, aki húszévesen nem forradalmár, és az is, aki ötvenévesen nem konzervatív." (W. Churchill)

A "Pályázat" levélregény: Szinetár Miklós Tanár Úr ifjúkori generációjának és mai önmagának levélváltása egy reflektorfényes kisvilágról és a nagyvilágról. Egyfelől útkeresés, másfelől parainézis, ars poetica. Az ifjú sok arcból néz vissza a Mesterre, több tanítvány alakjából és sorsából ötvöződött. A Tanár Úr egy és ugyanaz. Amit ő ír, az mind valóság, amit egykori tanítványa, az inkább fikció.
A fiatal rendezőt felkéri egy vidéki város vezetősége, hogy pályázza meg a helyi színház igazgatói székét. Ennek apropóján kezdődik a levelezés, az alaphelyzetből kibontakozó történethez azonban óhatatlanul számtalan egyéb téma kapcsolódik. Szó esik szakmáról vagy hivatásról, generációkról, vezetőkről és beosztottakról, életformákról, utazásokról, ünnepekről, hétköznapokról, istenekről, hitekről, köz- és magánemberi fellépésünkről, szerepeinkről - mert végül sokadszorra is beigazolódik, hogy "színház az egész világ". És hogy több isten igazgatja.

Szinetár Miklós (Budapest, 1932. február 8.), a színpadi és televíziós műfajok mindegyikében emlékezetes előadásokat létrehozó, nemzetközileg elismert, Kossuth-díjas rendező, évtizedek óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A magyar televíziózás fénykorának meghatározó személyisége - 1962-től az MTV főrendezője, majd művészeti igazgatója, aztán elnökhelyettese -, a Veszprémi Petőfi Színház egykori művészeti vezetője, az Operettszínház volt igazgatója, később a Magyar Állami Operaház főigazgatója, örökös tagja, az új Nemzeti Színház felépítésének kormánybiztosa.

 

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  Nyelv
  magyar
  ISBN
  9789630793438
  Kiadó
  Európa Könyvkiadó
  Kiadás éve
  2012
  Oldalszám
  292
  Kötésmód
  kemény kötés
  Tömeg
  380 g/db
Webáruház készítés