Új Jelszó

Vásároljon ingyen!

Nálunk akár ingyen is vásárolhat!

A részletekért kattintson!

--->

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv RészletekBárdos-Féltoronyi Miklós: Vigyázat, jönnek a törökök! - Meddig terjednek és egyáltalán vannak-e az Európai Uniónak határai?

-25%
Bárdos-Féltoronyi Miklós: Vigyázat, jönnek a törökök! - Meddig terjednek és egyáltalán vannak-e az Európai Uniónak határai?
2 000 Ft
Akció: 1 500 Ft1500
Kezdete: 2017.02.12   Visszavonásig érvényes!

Az 1990-es évek óta, akárcsak a "törökvész" idejében, újra és újra rákérdeznek: jönnek-e a törökök, a muzulmánok? Vagyis: csatlakozik-e Törökország az Európai Unióhoz, illetve ez utóbbi szempontjából: kibővül-e az EU Törökországgal? A feladvány nem ilyen egyszerű. Hiszen nemcsak Törökország, hanem más országok is a sorukra várnak: például a nyugat-balkáni államok, Ukrajna vagy Fehéroroszország, sőt vannak, akik Izraelt és Marokkót is idesorolják. Végeredményben, kérdezhetnénk, hol a vége vagy a határa Európának? A hamarosan bekerülő Horvátországgal és Izlanddal az EU 29 tagú lesz. Melyik lesz vajon a 30. tagország, és melyek követhetik?

Az alábbi írás mindenekelőtt e két utóbbi kérdésre keres választ. De a válasz nem egyszerű, hanem igazi geopolitikai fejtörő. Legalább három módon kell megvilágítani a problémakört. Egyrészt az EU oldaláról, "belső és külső nézetből", vagyis EU-s határokon belülről és kívülről. Másrészt ugyanezt kell megtennünk Törökország és a többi pályázó állam vonatkozásában is. Harmadsorban az egész esetleges csatlakozási, illetve bővülési folyamatot a világszintű történések keretébe kell helyezni.

Gondolatmenetem geopolitikai és nem jogi jellegű. Tehát nem a szokásos szakterületi gondolkodást helyezem előtérbe, még ha az magától érthetően fontos is. Célom egy átfogó tudományos ítélet lehetőségeinek kibányászása. Meggyőződésem, hogy csak ennek alapján juthatunk el a végkövetkeztetéshez.

 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  ISBN
  9789632365671
  Kiadó
  L'Harmattan Kiadó
  Kiadás éve
  2018
  Oldalszám
  168
  Kötésmód
  puha kötés
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés