Új Jelszó

Hírlevél

Könyv Kategóriák

Könyv Részletek


Tommi Melender: A francia barát

-21%
Tommi Melender: A francia barát
2 700 Ft
Akció: 2 133 Ft2133
Virtuális számla jóváírás: 27 Ft
"...majd meghalhatsz, ha az adósságodat kifizeted."

Joel Raento finn drámaíró és ismert előadó sok pénzt keres az elit froclizásával, s ha csak teheti, tengelyt is akaszt velük. Ám meglepi az identitáskrízis, s úgy érzi, profi humanista pályája véget ért, nem lesznek kész gondolatok, nem vállal többé nyilvános szerepléseket, és befejezi a burzsujok szidását, mert elege van az emberek ostobaságából.

Elvonul egy francia kisvárosba, Aronville-be, hogy a platánfák árnyékában ánizspálinkát kortyolgatva kedvenc francia írója, Gustave Flaubert regényeibe mélyedhessen. Itt ismerkedik meg Marcel Daigneault-val, egy volt tanárral, aki szállítási vállalkozóként keresi kenyerét, s arra kényszerül, hogy egy bűnbanda megrendelésére Kelet-Európából és Nyugat-Afrikából származó, eddig feketén dolgozó, de jó életről, apró dolgokból meríthető boldogságról s a lehetőségek honáról, Amerikáról álmodozó, fiatal nőket szállítson jó áruként, értékes rakományként a Le Havre-i kikötőbe. A két férfit a stílus, a méltóság utáni nosztalgia és a múlt idők klasszikusai iránti hódolat fűzi össze, miközben a háttérben a CNN ontja a híreit a kultúrák összecsapásáról, a terrorizmusról, a gazdasági válságról, az emberkereskedelemről. A kivédhetetlen bonyodalmak közepette azonban Joel és Marcel tanulnak valami nagyon fontosat saját magukról, "a gyűlölet nehézségeiről" és a barátságról, s legfőképp az emberek azon képességéről, hogy a legkegyetlenebb körülmények között is képesek arra, hogy jót cselekedjenek.

Tommi Melender 1968-ban született a dél-finnországi Espoo-ban, de a kilencvenes évektől kezdve több ízben hosszú hónapokat töltött Franciaországban, amelyhez nem csupán az inspiráló környezet, hanem irodalma okán is vonzódik.

Első könyve az "Ittlét vagy álom" című versgyűjtemény 1989-ben látott napvilágot, melyet még három verseskötet követett. "A francia barát" mellett két regény és két esszékötet is jelzi az egyéni hangot az intellektuális értékekkel ötvöző író sokoldalúságát.
 • Várható szállítási idő
  1-3 munkanap
  ISBN
  9789630793704
  Kiadó
  Európa Könyvkiadó
  Kiadás éve
  2012
  Oldalszám
  296
  Tömeg
  500 g/db
Webáruház készítés