A vásárlók értékelése alapján 2016-ban Magyarország legjobb internetes áruháza, az Ország Boltja lettünk.

Új Könyvek

Jezsuiták a Tanácsköztársaságban - 1919

Szerző Bernhard Zsigmond - Lányi Ede
Jezsuiták a Tanácsköztársaságban - 1919

Jezsuiták a Tanácsköztársaságban - 1919

Szerző Bernhard Zsigmond - Lányi Ede
Kötésmód:
kemény kötés
Kiadás éve:
2022
ISBN:
9786155374869
Kiadó:
Kárpátia Stúdió
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
256
Tömeg
362 g/db

Az 1919-es Tanácsköztársaság véres időszakáról nem sok napló és visszaemlékezés jelent meg, de ami napvilágot látott, azokat is igyekeztek eltüntetni a kommunista diktatúra szellemi örökösei. Bernhard Zsigmond és Lányi Ede jezsuita szerzetesek memoárjai nem pusztán kuriózumnak számítanak, az eredeti kiadványokból mindössze néhány darab maradt fent napjainkra. A katolikus egyház jóváhagyásával megjelent kiadványok birtoklása is főben járó bűnnek számított az 1945 utáni kommunista diktatúrában.

Bernhard Zsigmond és Lányi Ede szemtanúként ismerteti a proletárdiktatúra rövid, ám borzalmakkal teli időszakának terrorját. Az anyagi és emberi veszteségnél még nagyobb volt a proletárdiktatúra által okozott lelki-szellemi pusztítás. Nem csak az épületek kerültek állami tulajdonba, a lelkeket is próbálták a keresztény hagyománytól elszakítani. Mintha a mai liberális oktatást írná le beszámolójában Bernhard Zsigmond jezsuita szerzetes.

A Tanácsköztársaság első és legfontosabb feladatának azt tekintette, hogy felszámolja a kereszténységet. Papokat üldöztek, zsaroltak, ha kellett, gyilkoltak. 19 katolikus papnak kellett mártírhalált halnia, akik közül 8 börtönben végezte, 11-et pedig aljas és kegyetlen módon gyilkoltak meg. Nekik állít emléket Meszlényi Antal kanonok, egyháztörténész a kötet harmadik írásában, a Vértanúink a proletár diktatúra alatt című tanulmányában.

Az emlékezésekben visszatérő momentumként a magyar nép spontán és példaadó ellenállása is megjelenik: megható, ahogy próbálják bújtatni a papjaikat és védeni a templomaikat, a gyerekek nem engedelmeskednek a vörös tanítóknak, a férfiak, ha kell fegyvert ragadnak, a papok inkább elbujdosnak, de nem mondanak le hivatásukról, vagy ha kell, emelt fővel megöletik magukat.

30%
4 490 Ft
3 143 Ft
Kezdete: 2023.05.26   Visszavonásig érvényes!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap

Adatok

Szerző:
Bernhard Zsigmond - Lányi Ede
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK