A vásárlók értékelése alapján 2023-ban 9. alkalommal lettünk Magyarország legjobb internetes könyváruháza.

Ország Boltja 2023 Minőségi díj Szórakozás és kikapcsolódás kategória I. Helyezett

Magyar emigrációtörténeti kézikönyv

Szerző Nóvé Béla
Magyar emigrációtörténeti kézikönyv

Magyar emigrációtörténeti kézikönyv

Szerző Nóvé Béla
Kötésmód:
kemény kötés
Kiadás éve:
2023
ISBN:
9789632007281
Kiadó:
Országos Széchenyi Könyvtár
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
376
Tömeg
400 g/db

A magyar emigrációtörténeti irodalomról harminc évvel a rendszerváltás után ma sincs még kritikai igényű, korszerű áttekintés, ahogy a nyugati magyar diaszpóra itthoni, külhoni forrásairól és kiadványairól sem készült átfogó adatbázis, alapos bibliográfia.
E műfajában kissé rendhagyó kötet ezt a hármas hiányt próbálja, ha nem is mindjárt pótolni, legalább enyhíteni azzal, hogy egy könyvbe foglalva kínál problémaérzékeny histográfiai kalauzt, bő forrás- és irodalomjegyzéket kutatóknak és érdeklődőknek egyaránt.
Kézikönyvét a szerző csupán első összegző kísérletnek szánja, azt remélve, hogy egy adatgazdag és elemző, problémafelvető kiadvány több hiányt pótol majd e tárgyban, mint amennyi hiányérzetet szükségképpeni fogyatékosságaival kelt. Annál inkább, mivel a magyar emigrációtörténet forrásai és irodalma - távoli könyvtárak, archívumok mélyén vagy gazdátlanul hányódó irathagyatékaiban - ma sincsenek még kellőképp feltárva. Arról a legújabb kihívásról nem is szólva, amely napjainkban is javában zajlik a nyugati magyar diaszpóra látványos korszak- és léptékváltásával.
Mindez a jelenkor krónikásainak is számos töprengenivalót ad, szükségképp újragondolva mindazt, amit az ó- és újhaza viszonyáról, az eddigi hét magyar emigrációhullám okairól és következményeiről, a diaszpóraközösségek életesélyeiről, az asszimilációról, a nyelv- és kultúraváltásról az előző nemzedékek példái nyomán tudunk - vagy eddig legalábbis tudni véltünk.

15%
3 800 Ft
3 230 Ft
Kezdete: 2024.04.07   Visszavonásig érvényes!
Elfogyott, jelenleg nem rendelhető!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap

Adatok

Szerző:
Nóvé Béla
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK