A vásárlók értékelése alapján 2023-ban 9. alkalommal lettünk Magyarország legjobb internetes könyváruháza.

Ország Boltja 2023 Minőségi díj Szórakozás és kikapcsolódás kategória I. Helyezett

Magyar geopolitika

Alcím Ezeréves harc a Kárpát-medencében
Szerző Dr. Kalmár Gusztáv
Magyar geopolitika

Magyar geopolitika

Alcím Ezeréves harc a Kárpát-medencében
Szerző Dr. Kalmár Gusztáv
Kötésmód:
kemény kötés
Kiadás éve:
2023
ISBN:
9786155374920
Kiadó:
Kárpátia Stúdió
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
240
Tömeg
400 g/db

"Őseink nem egyedül a hódítás és a fegyver jogán vették birtokukba a Kárpáti-medencét, hanem örökség jogán is. Mielőtt a ma itt lakó népek bármelyike is állandó otthont talált volna, a magyarság két testvérnépe, a hun és az avar már uralma alatt tartotta. Régebben ezt a rokonságot történetíróink közül is többen tagadták. Ma azonban krónikaíróinknak már igazságot szolgáltatott a tudomány. Hogy honfoglaló hőseink Árpád vezérletével itt kerestek hazát, az nem a véletlen műve, sőt nem is egyszerűen e történeti kényszer következménye, hanem a magyarság öntudatos törekvéseinek eredménye. Kétségtelen, őseinket a volgamenti, majd donvidéki hazából a népvándorlás hullámai mozdították ki, ámde őseinek még módjukban lett volna több irány között is választani. Teljesen hihetetlen azonban, hogy a sík vidékhez szokott magyarság menekülésszerűen nekirohanjon a Kárpátok hegyláncainak. S nem is volt így. (...) Közös hazánk ez a terület, amelyhez való jogunkat éppen úgy kellene ismernünk, mint a háztulajdonosnak, földbirtokosnak az ingatlanához fűződő jogokat, s ez kötelességünk is."

1943-ban a fenti a gondolatokkal ajánlotta művét az olvasóközönségnek Kalmár Gusztáv (1892-1949), minden idők egyik legjelentősebb földrajztudósa. A szerző az egykori Magyarország természeti egységét felbontja alkotóelemeire és a Kárpát-medence minden egyes tájának geopolitikai jelentőségét éppen e természetes egység szempontjából mutatja be. "Úgy tesz, mint a gépészmérnök, amikor a motort vagy egyéb erőgépet alkatrészeire szedi szét, megmagyarázza az összefüggéseket és a kölcsönhatásokat, hogy a bemutató után könnyen és biztosan újra összerakja a gépezetet és bemutassa hallgatóinak tökéletes működését" - írta a kötet egyik korabeli méltatója.

A bencés szerzetes könyve nemcsak úttörő jelentőségű volt, hanem mindmáig ez a legfontosabb magyar geopolitikai alapmű. A kommunista diktatúra és mai szellemi örököseik ezt is megpróbálták eltüntetni, de nem sikerült, 80 év után most először jelenik meg újra Kalmár Gusztáv hiánypótló könyve arról, miért van történelmi jogunk őseink földjéhez. 

28%
4 490 Ft
3 233 Ft
Kezdete: 2024.02.25   Visszavonásig érvényes!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap

Adatok

Szerző:
Dr. Kalmár Gusztáv
Alcím:
Ezeréves harc a Kárpát-medencében
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK