A vásárlók értékelése alapján 2022-ben 8. alkalommal lettünk Magyarország legjobb internetes könyváruháza.

A magyar népzene keleti kapcsolatai

Szerző Sipos János
A magyar népzene keleti kapcsolatai

A magyar népzene keleti kapcsolatai

Szerző Sipos János
Kötésmód:
kemény kötés
Kiadás éve:
2022
ISBN:
9789634561064
Kiadó:
Balassi Kiadó
Nyelv:
magyar
Oldalszám:
497
Tömeg
882 g/db

A magyar őstörténet nyelvi és zenei szempontból sajátos kettősséget mutat: a magyar nyelv a köz-felfogás szerint a finnugor nyelvcsaládba tartozik, míg a népzene számos honfoglalás előtti rétege török népekhez kapcsolódik. Ez a jelenség korán felkeltette népzenekutatóink figyelmét, elég Bartók Béla, Kodály Zoltán, Járdányi Pál, Vargyas Lajos, Vikár László vagy Dobszay László munkáit említeni. Hamar megkezdődött a terepmunkákkal hitelesített helyszíni kutatás is, ezek közül a legje-lentősebb Bartók 1936-os törökországi gyűjtése, melyet Vikár László és Bereczki Gábor 1957-1978
közötti Volga-Káma vidéki gyűjtése követett. 1977-től ezekhez csatlakoztak Sipos János török, azeri, türkmén, karacsáj-balkár, kazak, kirgiz, navahó és dakota népek közötti gyűjtései. A kötet a saját gyűjtések mellett más kutatók anyagaira is támaszkodva a világon elsőként kísérli meg a Kíná-tól Kelet-Európáig terjedő hatalmas területen élő török nyelvű népek és zenéik összehasonlító be-mutatását. A magyar olvasó számára különösen fontos, hogy pontosabb képet kaphat népzenénk keleti kapcsolatairól. Számos magyar népzenei rétegről derül ki, hogy melyik török népnél található meg elszórtan vagy éppen alapvető zenei stílus formájában. A kötet jelentős állomás a magyar nép-zene keleti kapcsolatainak feltárásában is.

Sipos János Szabolcsi-díjas népzenekutató, a Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa, az MMA akadémikusa és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Fő területe a török népzenék összehasonlító kutatása és a magyar kapcsolatok feltárása. Több mint százórányi videó- és hangfel-vétele, valamint publikációi megtekinthetők a www.zti.hu/sipos weblapon.

25%
4 500 Ft
3 375 Ft
Kezdete: 2023.12.04   Visszavonásig érvényes!
Elfogyott, jelenleg nem rendelhető!
Összehasonlítás
Könyvespolcra teszem.
Ajánlom
Nyomtat
Várható szállítási idő: 2-4 munkanap
A könyv megvásárlása után járó jóváírás virtuális számláján:: 34 Ft

Adatok

Szerző:
Sipos János
Várható szállítási idő:
2-4 munkanap

A szerző további könyvei

Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

AZ ÖN ÁLTAL MEGTEKINTETT KÖNYVEK